Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

taftНа 1 ноември 2018 г. на 86-годишна възраст почина световноизвестният литургист архим. Робърт Тафт, свещеник от Йезуитския орден на Римокатолическата църква, изследовател на Източноцърковната литургическа традиция.

Роден в Провидънс, САЩ, на 9 януари 1932 г. и израснал в близкия Кранстън, той е наследник на старо американско семейство, от което е и 27-ят американски президент Уилям Хауърд Тафт.

Робърт Тафт влиза в „Обществото на Иисус“ (Йезуитския орден) на 14 август 1949 г. в Шадобрук, Ленокс. Учи философия в „Уестън Колидж“ в Уестън, Масачузетс. През 1956 г. е изпратен в мисията „Йезуит Багдад“ като преподавател по английски език в Багдатското висше йезуитско училище. Изучава руски език във Фордъмския университет и теология в Уестън. Преминава към византийския обряд на Гръко-католическата общност на русините. Ръкоположен е за свещеник на 7 юни 1963 г. След 1965 г. започва преподавателската си дейност в Папския институт за Изтока към йезуитския университет „Григориана“ в Рим. След защитата на докторската си дисертация на тема „Великият вход в литургията на св. Йоан Златоуст“, в продължение на две години о. Тафт изучава ориенталски езици в Льовен, Белгия. През 1971 г. е професор в Папския институт за Изтока и фокусира изследванията си върху източното литургично семейство и по-специално византийските, коптските и арменските литургии.

През годините е главен редактор и научен сътрудник на едни от най-реномираните научни списания в областта на литургическото богословие: Orientalia Christiana PeriodicaOrientalia Christiana Analecta, и Dumbarton Oaks Papers. Преподава в Университета в „Нотр Дам“, в Харвардския университет, изнася лекции като гост-професор в редица университети по света, сред които и Нов български университет (1992 г.).

Отец Робърт Тафт преподава в Папския институт за Изтока до пенсионирането си като почетен професор през 2003 г. Участва и в междуконфесионалния диалог, като научен консултант към Конгрегацията за Източните църкви при Ватикана. През 1998 г. става почетен член на Британската академия на науките. Основател е на Северноамериканската академия по литургика (North American Academy of Liturgy – NAAL), от която през 1985 г. получава престижната почетна награда „Berakah“. Основател и президент на Международната асоциация за литургически изследвания „Societas Orientalium Liturgiarum“. Получава офикията „митрофорен архимандрит“ от Украинската гръко-католическа църква през 1998 г.

Архим. проф. Робърт Тафт е най-известен като забележителен учен и изтъкнат духовник. Неговите изследвания съдържат над 800 заглавия и публикации. Ще останат ненадминати в науката уникалните му открития и изследвания на Литургията на Църквата на Изток и на Запад, отнасящи се до типикона. Забележителна е и монументалната му петтомна история на Златоустовата литургия, изследванията му върху анафората и др.

О. Тафт е известен не само като учен и учител, но и като покровител на младите учени. Когато се отнасяше до обективността на научните литургични изследвания, езикът му често бе твърд и категоричен, но негови близки приятели споделят: „Всъщност той беше наистина щедра, любезна и нежна душа, но не искаше твърде много хора да знаят това“.

Бог да го прости и вечна да бъде неговата памет!

* Малка част от огромното творчество на архим. проф. Робърт Тафт е достъпна в превод на български и в проекта Живо Преданиетук (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu6fr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.