Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

f 2 1676 1445935142 1 800x480Датата на обединителния събор на Православната църква в Украйна ще обяви Константинополският Вселенски патриарх. Това призна предстоятелят на непризнатата Киевска патриаршия Филарет (Денисенко). Насрочването на обединителния събор ще стане, когато обстоятелствата го позволят, заявиха нееднократно източници от Константинополската патриаршия.

„Това не зависи от нас, а от Вселенския патриарх. Защото той трябва да определи свой представител на този събор. Съборът ще премине под ръководството на украински архиереи, но на него ще присъства представител на Вселенския патриарх именно като представител, а не като председател на Архиерейския събор. Председател на Архиерейския събор ще бъдат украински архиереи“, заяви Филарет (Денисенко) в отговор на въпрос кога се очаква да се проведе обединителният събор на Украинската църква.

Процесът на обединяване на православните в Украйна е много труден, защото за 30 години разкол са се натрупали множество лични конфликти и църковното съзнание е отслабнало за сметка на разколническото. Това не позволява на епископата, който желае да участва в обединителния събор, да стигне до общи решения за неговия състав и провеждане.

Бившият Киевски митр. Филарет (Денисенко), който ръководи т. нар. Киевска патриаршия, в началото заяви, че няма да се откаже от своята лична мечта да стане патриарх на Украинската църква. Според него Вселенската патриаршия трябва да даде томоса за автокефалия на неговата църква, той да я възглави, а всички останали епископи – от другата неканонична църква, както и от каноничната УПЦ, да се присъединят към него. Филарет (Денисенко) беше поставил условие първо да се даде томоса (на неговата църква, като най-близка до властта и с най-голям брой вярващи), а след това да се проведе обединителният събор.

Константинополската Вселенска патриаршия не приема такъв сценарий. Още от самото начало патр. Вартоломей заяви, че първо ще има обединителен събор на Църквата в Украйна и след това той ще даде Томос за автокефалия на тази обединена църква.

Все още няма яснота за броя на епископите, които ще участват в обединителния събор. Бившият Киевски митр. Филарет (Денисенко) желае това да бъдат само епископите, подписали писмото до Вселенския патриарх за предоставяне на автокефалия. Този списък не е обявен официално, но неофициално се твърди, че това са минимум 34 архиереи от т. нар. Киевска патриаршия (според броя на нейните епархии), 14 архиереи от неканоничната Автокефална украинска църква и 10 архиереи от каноничната УПЦ към Московска патриаршия. Вселенската патриаршия обаче желае в обединителния събор да се включат всички архиереи от каноничната УПЦ (МП), които пожелаят това, независимо дали са подписали писмото до патр. Вартоломей или не.

Откриването на ставропигия на Вселенската патриаршия в Киев (в предоставената от правителството историческа църква „Св. Андрей“) говори, че в Константинопол са готови процесът за издаването на автокефалия да се забави.

Украински медии посочиха поредна вероятна дата за провеждане на обединителния събор – 21 ноември. Условието, което поставят обаче (неофициално) от Вселенска патриаршия е нито Филарет (Денисенко), нито предстоятелят на автокефалната църква Макарий да не издигат своята кандидатура за глава на обединената Украинска църква, тъй като нито един каноничен архиерей от УПЦ няма да се съгласи те да бъдат предстоятели на единната поместна Православна църква в Украйна.

Като най-вероятно място за провеждането на обединителния Събор се посочва църквата-символ на Киевското православие – „Св. Софѝя“.

В началото на октомври Филарет (Денисенко) беше приет в общение от Вселенската патриаршия и възстановен в епископския си сан отпреди излизането си в разкол, а християните от ръководената от него схизматична църковна структура бяха приети в евхаристийно общение. Вселенската патриаршия обаче не призна самата структура – Киевска патриаршия, нито пък патриаршеския титут на нейния ръководител. С това си решение архиереите на Вселенска патриаршия отвориха пътя за участие в обединителния събор на Православната църква в Украйна за епископата на тази неканонична църква. Същата процедура те приложиха и спрямо предстоятеля на другата неканонична украинска църква – т. нар. Православна автокефална църква в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu8ap 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.