Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

image 2 1На 28 октомври в Канада на деветдесет и пет годишна възраст е починал видният български литургист проф. протопрезвитер Благой Чифлянов. Опелото и погребението на духовника са извършени вчера, 30 октомври, в македоно-българския източноправославен храм „Света Троица“ в Торонто, Канада, от свещ. Величко Михайлов и българските свещеници от града о. Борис Дрангов, о. Веселин Арнаудов, о. Валери Шумарев, о. Симеон Иванов, о. Милан Радулович. На траурната церемония е присъствал и Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто.

Проф. протопрезвитер Благой Чифлянов повече от тридесет и пет години живее и служи в Канада. По време на над полувековното си служение на Българската православна църква живее, служи и твори в три държави – Турция (двадесет и пет години), България (тридесет и три години) и Канада (тридесет и пет години).

Жизненият му път започва от Константинопол, където е роден през 1923 г. Последователно учи в тамошното българско училище „Екзарх Йосиф“, след което и в частния френски колеж „Сент Мишел“ в града.

Петнадесетгодишен постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а през 1967 г. след конкурс е назначен за доцент по Литургика в академията. На 1 ноември 1973 г. е назначен за професор по Литургика.

Проф. Чифлянов владее класическите езици, както и френски, английски, новогръцки и турски език. Публикувал е над шестдесет изследвания, книги и статии за православната литургика. Широката му езикова култура и задълбоченото боравене с източниците го утвърждават като един от големите познавачи на литургиката. Негови възпитаници са редица от сегашните български архиереи и стотици свещеници.

Като свещеник служи първоначално в Българската църковна община в Истанбул, а после в софийските храмове „Св. Петка“, „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Неделя“ и като ефимерий в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. В периода 1971-1975 г. е и официален преводач на Св. Синод на БПЦ за новогръцки език. От 1982 г. заминава да живее при сина си в Торонто, Канада, като от същата година е назначен за ефимерий на македоно-българския източноправославен храм „Света Троица“ в града, който тогава се връща в лоното на БПЦ. Служи и проповядва и в други три наши църкви в Торонто – „Св. Кирил и Методий“, „Св. Димитър“ и „Св. Георги“.

През годините получава офикиите протойерей, иконом, ставрофорен иконом. В Канада митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф го награждава с  най-високото отличие за свещеник – протопрезвитер.

През 2016 г. проф. Чифлянов получи от Петър Крайчев, генерален консул на Република България в Торонто, почетна грамота за дългогодишния му принос за съхраняването на българската духовност, култура и идентичност в Канада.

Получил всички църковни отличия и редица светски, о. Чифлянов се радваше на най-голямото отличие в живота си – признанието, обичта и уважението на своите някогашни енориаши, на българите в Канада, както и на своите събратя-свещенослужители, а преди всичко на ръководството на българската епархия за САЩ, Канада и Австралия.

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuux9 

Разпространяване на статията: