Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

303544.pРумънският Св. Синод се събра на редовното си есенно заседание в Букурещ, под председателството на Румънския патр. Даниил. В хода на разглежданите въпроси е обсъдена и украинската църковна криза и писмото на Московския патр. Кирил, който призовава поместните църкви да подкрепят позицията на РПЦ в нейния спор с Вселенска патриаршия.

В официалното съобщение на румънския Св. Синод се казва: „Вземайки предвид неотдавнашното развитие на ситуацията с църквата в Украйна, Св. Синод отново отправя своята препоръка от 24 май 2018 г. към Вселенската патриаршия и Московската патриаршия да намерят заедно решението, като същевременно се запази единството на вярата и административно-пастирската свобода, която е отличителна черта на православието

Св. Синод подчертава и факта, че единството се запазва чрез съвместна отговорност и сътрудничество между поместните православни църкви, чрез култивиране на диалога и съборността на общоправославно ниво, което е постоянна необходимост в живота на Църквата. Единството на Църквата е свят дар от Бога, но и голяма отговорност на йерарсите, духовенството и вярващите. Ето защо Св. Синод призовава да се умножи молитвата за единство, чрез диалог и помирение да се развива братската християнска любов, която дава истинската свобода“.

В лаконичното си решение, включено на последно място в комюникето с решенията на тази сесия, Румънската църква фактически заявява, че няма да заеме осъдителна позиция срещу едната или другата страна в църковния спор. Евхаристийното единство обаче трябва да бъде пазено отговорно от православните епископи, а за това е нужно православните църкви да култивират, т. е. да развиват способността за диалог помежду си. В противен случай съборността не може да бъде реализирана на практика. Тези думи са не само призив двете църкви – на Москва и на Константинопол – да възстановят диалога помежду си. Според Румънския Св. Синод съборността е трудно постижима, когато диалогът между църквите е прекъснат – което именно се случи на Всеправославния събор в Крит през 2016 г. „Съборността на общоправославно равнище“ трябва да бъде култивирана, последователно развивана, за да може да се прояви на практика и да разрешава кризи като възникналата в момента.

По този начин Румънският Св. Синод се присъедини към позицията на Грузинската православна църква, която заяви, че двете църкви – на Москва и на Константинопол – трябва да проявят пастирска отговорност, да запазят мира помежду си и да намерят помежду си решение на проблема с украинския разкол, без да се опитват да въвличат в разкол всички църкви, за да придадат тежест на съответните си позиции.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuxxc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]