Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

Metr Onuphry of KievВ своята проповед при освещаването на нов храм в гр. Луцк Киевският митр. Онуфрий за първи път засегна темата за украинския разкол, за очаквания томос и прекъснатото евхаристийно общение с Константинополската църква. Той заяви: „Ние имаме независимост и всички свободи – административни и църковни. Във всичко постъпваме така, както смятаме за необходимо. И имаме молитвени връзки с всички православни: и от Русия, и от Америка, и от Гърция. И тези връзки не бива да се прекъсват в нечия угода“.

По отношение на томоса за автокефалия, който се очаква Вселенският патриарх да издаде за Киев, митр. Онуфрий заяви, цитиран от РИА Новости: „Всеки човек трябва да търси своя личен томос, т. е. свобода от греха. Това е томосът, който трябва да получим от Бога. А другите томоси няма да ни спасят. Ние трябва да се стремим към този томос и блажен е човекът, който вече го е намерил, т. е. освободил се е от греха и може да прави, каквото иска. Но този, който се е освободил от греха, не желае някакви прищевки. Той желае само това, което желае Бог. Защото съзнава, че най-съвършената и блага воля е Божията воля“.

Досега митр. Онуфрий не е направил лично обръщение към вярващите в Украйна относно решението на Минското заседание на Св. Синод на РПЦ, с което Московска патриаршия прекъсна евхаристийно общение с Константинополската църква. Решението беше сведено за изпълнение до украинските клирици с циркулярно писмо, подписано от Борисполския архиеп. Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква, но Св. Синод на Украинската църква не го е разглеждал.

По непотвърдена от официални източници информация на украинска медия митр. Онуфрий замина веднага след Минското заседание на Св. Синод на Московска патриаршия (чийто член той е) за Света гора, в манастира Дохиар, с чийто игумен, новопреставилия се архим. Григорий, го свързваха приятелски отношения. С тази своя проповед митр. Онуфрий показва нежеланието си украинските клирици да бъдат въвличани в рязко противопоставяне и конфликт с останалите православни християни. Припомняме, че преди няколко дена московският синод разпространи циркулярно писмо, в което се изисква решението за прекъсване на евхаристийното общение с клириците и миряните на Константинополската патриаршия да бъде прочетено от амвоните на всички храмове.

Снимка: РИА Новости


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu3ca 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.