Мобилно меню

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

ec patr3В навечерието на празника на св. Яков, брат Господен, Константинополският Вселенски патр. Вартоломей възглави богослужението в Божигробския метох (т. е. на Йерусалимската патриаршия) в Истанбул. Домакин на тържеството беше Антидонският архиеп. Нектарий, представител на Йерусалимския патр. Теофил, а молитвено присъстваха и други духовници от двете патриаршии. По време на вечернята архиеп. Нектарий предаде на патр. Вартоломей писмо от Йерусалимския патр. Теофил, в което Йерусалимската църква моли Вселенската патриаршия да ѝ изпрати св. Миро за нейните богослужебни нужди.

Става дума за жест със силно символично значение, тъй като след евхаристийното общение от едната св. Чаша, св. Миро се смята за обединяваща връзка между православните църкви, най-вече при древните патриаршии от т. нар. пентархия (днес без Римската църква това са: Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската патриаршии).

По този начин двете църкви изпратиха ясно публично послание за своята взаимна подкрепа при настоящите обтегнати отношения в православния свят, когато все по-често звучат взаимни обвинения за изпадане в разкол.

„Мина времето, когато източните патриарси правиха компромиси заради финансова помощ“

В словото си архиеп. Нектарий (Йерусалимска патриаршия) заяви следното: „Вече отминаха времената, когато източните патриарси бяха принудени поради трудните времена да се скитат по четирите посоки на света, за да получат малка икономическа подкрепа за своите църкви, принудени поради това често пъти да правят компромиси и да действат по икономѝя“. Тези думи без съмнение визират Русия, към чийто царе източните патриарси са се обръщали за финансова помощ в годините на османската власт, като това е намек за обстоятелствата, при които и Константинополската патриаршия предава на Москва Киевската митрополия в края на 17 в.

Архиепископът поздрави патр. Вартоломей, който в този ден отбелязва 27 години от избирането си за Константинополски патриарх и го нарече „вълнолом, в който се разбиват жестоките морски вълни, които в наши дни отново нахлуват от Босфора, смятайки че могат да причинят вреда на пристана на великата Христова църква-майка“.

„В единството е силата“

В словото си Вселенският патриарх също подчерта древните връзки, обединяващи двете църкви, припомняйки, че когато обстоятелствата са го налагали, йерусалимските патриарси са участвали във вземането на важни решения в Константинопол за бъдещето на Православната църква.

Патриархът подчерта, че присъствието му в метоха на Светия Гроб „дава на всички ни възможността да преживеем, за пореден път, Тайнството на Църквата, а именно, че всички сме едно тяло. Наистина, в единството е силата“, завърши той.

Източник: Orthodoxia.info

* По традиция още от 1945 г. БПЦ взима по малко св. Миро от Константинополската патриаршия всеки път, когато изпраща свой представител на мироваренето във Фенер, като прибавя от него в своето мироварене. Така св. Миро става свидетелство за братското общение между църквите (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uukcx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]