Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2b161В нощта на 20 срещу 21 октомври Чебоксарският митр. Варнава, най-възрастният действащ митрополит на РПЦ, и Брюкселският архиеп. Симон (МП) отслужиха св. Литургия на Гроба Господен в Йерусалим в съслужение с митр. Исихий от Йерусалимската патриаршия. В богослужението участие са взели клирици на Константинополската патриаршия, както и на Румънската патриаршия и Атинската архиепископия, които са били на поклонение в Светата земя. Това сподели в своя блог д. Александър Занеморец, който е клирик към храма на Христовото Възкресение. Представителите на Руската духовна мисия в Йерусалим, които са съпровождали двамата архиереи, не са взели участие в богослужението.

Преди дни ръководителят на Руската духовна мисия в Йерусалим иг. Никон се изказа много рязко, заявявайки, че РПЦ може да прекрати общение и с Йерусалимската патриаршия, ако тя подкрепи Константинопол и признае решенията му за Украйна.

Забраната на Московската патриаршия за съслужение с клирици на Константинополската църква обаче е много трудно изпълнима в Светата земя, където в богослужението в храмовете на най-големите християнски светини постоянно участват клирици от всички поместни православни църкви, които са дошли на поклонение за няколко дни и никой не желае да се откаже от участие в богослужението. На такива места най-ясно проличава абсурдният характер на практиката евхаристийното общение да се използва като наказателен инструмент на църковната дипломация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuk8u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.