Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (39 Votes)

serbias bartholomeosКонстантинополският Вселенски патриарх Вартоломей и Сръбският патриарх Ириней отслужиха съвместна св. Литургия в храма „Св. Пантелеймон“ в Солун. Тяхното съслужение беше излъчено на живо от телевизията на Аспровалта 4Ε. Св. Литургия беше отслужена на гръцки, сръбски и църковнославянски език. По време на патриаршеското съслужение патриарх Вартоломей помена Московския патриарх Кирил, както изисква диптихът. Поводът за визитата на двамата е отбелязването на 100 години от края на Първата световна война. Честванията се организират от митрополията на Неаполис и Ставруполис, под егидата на гръцкия президент.

Двамата патриарси разговаряха и вчера, като в официалното съобщение се казва, че по време на срещата двамата са имали „дълго и плодотворно сътрудничество по теми от двустранен и общоправославен интерес, в дух на братска любов“.

Вчера Сръбският патриарх Ириней посети сръбския Хилендарски манастир на Света гора, който сега председателства Свещения Кинотис. Техен представител също взе участие в тържествата. Патриарх Ириней посети също и Ватопедския манастир.

Покана за участие в тържествата в Солун е била отправена към Московския и към Сръбския патриарси, тъй като войници от тези страни са погребани във войнишките гробища в Зейтинлък, край Солун. По неофициална информация Московска патриаршия е потвърдила участието си, но след решението да преустанови съслужение с архиереи на Вселенска патриаршия, е отказала да изпрати свои представители.

Зейтинлък е най-голямото съюзническо военно гробище в Гърция, където са погребани френски (над 8 000), сръбски (7 400), италиански (3 500), британски (1 350) и руски (490) войници, които воюват срещу българската армия. В британската част има няколко десетки поименни гробове на български войници, загинали в плен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwwuk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.