Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2809ALEX4След края на официалната визита на Александрийския патриарх Теодор в Полша той посети Одеса, в отговор на „любезната покана на Одеския митрополит Агатангел (Савин) да присъства на неговия 80-ти рожден ден“. Това стана след извънредното посещение на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев) във Варшава, който се срещна с предстоятелите на Александрийската патриаршия и Полската църква във връзка с разпространеното изявление на двамата по украинския въпрос. В изявлението не се съдържаше еднозначна подкрепа на Москва, което може би се е очаквало да присъства в текста.

Личният празник на Одеския митрополит е само повод Александрийският патриарх да посети Украйна. Митр. Агатангел е смятан в Украйна за най-проруския митрополит. С неговото име е свързан и опитът за отстраняване на Киевския митр. Владимир (Слободан) от власт, докато последният беше в болница (виж тук и тук). По традиция Одеският митрополит отбелязва с пищни тържества своите рождени дни, канейки архиереи от целия свят. На тържествата от българска страна присъства Варненският и Великопреславски митр. Йоан, който е в Украйна като пратеник на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод отбелязването на 180-годишнината от освещаването на Спасо-Преображенския събор в Болград – централен храм на българската диаспора в този град и в цяла Украйна.

Александрийският патр. Теодор взе участие в св. Литургия, „отслужена на руски, гръцки и молдовски език“, като по време на Великия вход спомена на първо място Вселенския патриарх Вартроломей, чието поменаване при богослужение беше неотдавна забранено от руския Св. Синод за целия диоцез на Московска патриаршия, включително Украйна.

В Свето-Успенския манастир близо до Одеса той съслужи и с Киевския митр. Онуфрий. Наблюдатели отбелязаха, че той съслужи с него като равен предстоятел на автокефална Църква, обръщайки се към него с "Ваше Блаженство", което се употребява за предстоятелите на автокефални църкви. При съслужение с Московския патриарх Кирил Киевският митрополит Онуфрий не се ползва с такива привилегии, а се подчертава автономното положение на ръководената от него църква.

Той се обърна към своите домакини с думите: „На Изток, където живея, постоянно се пролива човешка кръв. И в Украйна се лее християнска кръв. Това кръвопролитие трябва бъде спряно. Чеда мои, останете завинаги в каноничната църква. Бъдете като едно семейство. Обичайте Православната църква. Нека се помолим на колене, за да има мир на тази земя. И ако се молим усърдно, то Божието благословение винаги ще бъде с нас“.

В словото си след молебена за единство на Православната църква в Украйна Александрийският патр. Теодор призова вярващите да останат в каноничната църква, като каза, че Бог допуска схизмите и разколите, за да се укрепи молитвата на вярващите и те да докажат любовта си към Христос.

В някои медии се появи информация, че патр. Теодор се е ангажирал по време на тази визита да агитира останалите поместни църкви в подкрепа на руската позиция, че в Украйна не бива да се променя нищо, за да „не се пролива кръв“. Тази позиция обаче не е потвърдена от официален източник на патриаршията.

В условията на все по-ожесточената полемика всяка от страните публикува в своите медии изказвания на висши йерарси, които подкрепят едната или другата страна. Целта е да се покаже, че „опонентът“ е в изолация. Понякога се използват стари изказвания, видеозаписи, думи извън контекста и др. Дори писменото съвместно изявление на Александрийския патриарх Теодор и Полския архиеп. Сава се тълкува диаметрално противоположно в Москва и в Киев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uww9w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.