Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

владимирРусия се обърна към Гърция с молба да обясни отказа на шенгенски визи за свещеници на Руската православна църква. Това съобщи официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова. "Изпратихме нота в посолството на гръцката република в Москва с молба да разясни ситуацията - да потвърди или опровергае, или да даде някакви обяснения". Според нея "всяка дискриминация при издаването на визи, било по национален, професионален, религиозен признак, е недопустима".

През последната седмица руските медии публикуваха разказа на протойерей Владимир Вигилянский, предстоятел на храма "Св. Татяна" към Московския държавен университет и бивш прес-секретар на Руския патриарх, който се оплака, че досега винаги е получавал дългосрочни шенгенски визи, но през тази година жена му получила тригодишна виза, а той само едномесечна. О. Владимир се обърнал към гръцкия посланик в Русия с молба да му бъде обяснен отказът за дългосрочна виза. 

"Ние получихме във визовия център паспорта с визите - на жена ми са дали три години, а на мене само месец. Попитах момичето, което ми даваше паспорта, каква е причината. А тя отговори: "Напразно сте написали, че сте свещеник. Ако бяхте написали пенсионер, щяхте да получите за три години", разказва о. Владимир Вигилянский. Според него такива случаи има и с други руски свещеници.

Тригодишна шенгенска виза е отказана и на сътрудника на мисионерския отдел към Московска патриаршия игумен Агатангел (Белых). Вместо нея той също е получил еднократна месечна виза. Прот. Василий Биксей разказва за РИА Новости, че е искал да прекара отпуската си в Гърция със съпругата си. Всички членове на семейството му са получили виза, а той самият - не.

 

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9p4y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]