Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

rosia ellada 2 587x330Днес Гърция обяви, че отзовава своя посланик в Русия - решението идва ден, след като говорителката на руското външно министерство поиска обяснения от Гърция заради отказани многократни шенгенски визи на руски свещеници (виж тук). В мотивите на гръцкото правителство на първо място като причина се посочва "необоснованото решение на Русия да изгони гръцки дипломати", които обаче "по никакъв начин не са се намесвали във вътрешните дела на страната", както това са направили двамата руски дипломати, изгонени от Гърция. Гръцкото правителство определя решението на Москва като "отмъстително". Сред другите мотиви присъства отново и един с "църковен привкус":

"Искаме да напомним на приятелите руснаци, че никоя страна в света няма да търпи опити за а) подкупване на държавни служители; б) подривна дейност във външната политика, и в) намеса във вътрешните дела на страната. Гърция предприе мерки само след установяване на тези уличаващи доказателства. Гърция никога не се е опитвала да се намесва във вътрешните дела на Русия. Очевидно е, че съществуват някаква част руснаци, за щастие малобройни, които мислят, че могат да се движат из Гърция, без да уважават закони и канони, и даже да отправят заплахи. Гръко-руското приятелство изисква такива възгледи да бъдат отричани, а не обратното. Такъв случай е и опитът да се установи в страната присъствието на "Православното императорско палестинско дружество", една организация, създадена през 19 век от тайните служби на царското правителство с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия Изток". 

Припомняме, че "Императорското православно палестинско дружество" бе споменато и при изгонването от страната на двамата руски дипломати, които се опитвали, според властите, да "подкупват гръцки митрополити и манастири на Света Гора" с цел да подкрепят руски политически и икономически интереси в страната.

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9pqx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]