Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

patir spiridwnПовече от 60 души загубиха тази нощ живота си в унищожителен пожар в източната част на Атика, много от които цели семейства с децата си. Хората са се опитвали да напуснат зоната на пожара с автомобилите си и да се придвижат до морето, но са попаднали в огнен капан. Семействата са били открити прегърнати. Около 16 са загиналите деца, стотици са ранени. Сред жертвите е и протопрезвитер Спиридон Папапостолу, свещеник в църквата „Св. Николай“ в Халандри. Тялото му е извадено от морето, където възрастният свещеник се е опитал да се спаси от пламъците. „Голяма загуба за нашия град е смъртта на отец Спиридон Папапостолу, заяви кметът на града. Отец Спиридон беше дълги години предстоятел на църквата „Св. Николай“ и неговият принос за града беше многообразен и безценен, загубата му е непрежалима“.

Атинският архиеп. Йероним заяви, че трагедията, сполетяла жителите на източна Атика, не се побира в човешкия ум. „Моля се за тези, които са подложени на това жестоко изпитание“. Благотворителната организация на Атинската архиепископия „Апостолѝ“ („Мисия“) е поставена на разположение на общинските власти за оказване на подкрепа на пострадалите и останали без дом. До настоящия момент в района са изгорели стотици къщи.

Медиите обвиняват правителството, че не е взело адекватни на сериозната ситуация мерки, което е довело до големия брой жертви. Ексцентричният митрополит на Калаврита Амвросий пък обяви премиера Алексис Ципрас за основния виновник за трагедията, тъй като „със своя атеизъм и богоборческо управление е предизвикал Божия гняв“.

Свои съболезнования изпратиха Вселенският патриарх Вартоломей и Александрийският патриарх Теодор: „Нека Господ на Живота и смъртта дари вечен покой и мир на онези, които загубиха живота си по толкова трагичен начин и да вдъхне надежда и утеха на тези, чиито сърца кървят от загубата на любимите си хора“.

Бог да прости загиналите!

fwtia nekroi 620x264

698d51a19d8a121ce581499d7b701668 50

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxy6q 

Разпространяване на статията: