Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 07 20 223033На 21 и 22 юли в македоно-българската източноправославна църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, ще се проведе 43-ят годишен събор на Българската източноправославна епархия за САЩ, Канада и Австралия. Заедно с това протича и епархийската конференция на попадиите и дяконисите. За събитието съобщават от канцеларията на епархията.

Организатори и домакини на проявата са: енорийският свещеник о. Антоний Попо(в)ски, председателят на църковния борд г-н Георги Рочете, председателят на църковното настоятелство г-н Роберт Кондов и всички енориаши на храма.

На ежегодния събор духовниците и миряните се събират, за да отчетат резултатите от духовната и материалната дейност на епархията през изминалия период и да планират приоритетите за следващата година. Независимо от големите разстояния, разделящи епархиотите, те ежегодно се събират на съборите за съвместно богослужение, работа и духовно общение.

По традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати своя първосветителски поздрав и благослов за плодотворна работа на събора, та благодатта да се яви в голямо изобилие (Рим. 5:21).

2018 07 20 2230В посланието си патриарх Неофит изразява радостта си, че всички дейности на Конференцията на попадиите и дяконисите, както и на Епархийския събор, се провеждат под покровителството на храмовия патрон св. Климент Охридски – равноапостолен просветител на нашия народ и пръв епископ на родния ни език.

Негово Светейшество отбелязва похвалното усърдие на духовниците от митрополията на САЩ, Канада и Австралия. „Хубавото при вас е, че се събирате ежегодно със старание да бъдете единна епархия, далеч от „всяка злоба и всяко коварство, всяко лицемерие, завист и клевета“ (1 Петр. 2:1)“, казва патриархът. Той оправя молитвено благопожелание: „Силата на доброто, свързващо всички ни като православни люде, да не оскъднява, а да се преумножава, съгласието помежду ни да се укрепява, та да крепне и православната ни вяра във всяко сърце. Без тези ценности ние няма да можем да открием истинския смисъл на живота“.

В посланието си патриарх Неофит дава насоки за духовните ориентири, които духовниците и миряните на задокеанската епрахия трябва да следват: „Сред темите, които обезателно трябва да разработвате, за да обучавате енориашите си, са: евтаназията, абортът, съвременните погребални практики, наркотичната зависимост, смесените бракове, работата с младите, третият пол и еднополовите съюзи. Имайте предвид, че служите на Божия народ в големите страни като САЩ, Канада и Австралия, където са не по-малки и проблемите с междуличностните отношения и комуникацията. Служението на всички ви в св. Църква трябва да ви активизира да отговорите на пастирските нужди на народа ни. Полезно е, че организирате духовни събирания за мъже и жени на съвременни теми в енориите, които посещавате“.

2018 07 21 1220В посланието си първойерархът на БПЦ подчертава, че епархията следва да полага специални грижи за младите хора. Необходима е „не само психологическа подкрепа, но и да им вдъхнем увереност, радост и спасение чрез православния ни начин на живот. Особено голям акцент е необходимо да положим върху евхаристийната част, която е нужно да се разкрива пред младия човек“.

В заключение патриарх Неофит уверява, че „развиването на енорията и изживяването на православната ни вяра в църковните ни общини могат да решат много проблеми“.

В годишната конференция на епархията за САЩ, Канада и Австралия взимат участие клирици, миряни, младежи от всички предели на епархията. Независимо че се налага участниците да пропътуват огромни разстояния, съборите се провеждат ежегодно без изключение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxy9q 

Разпространяване на статията: