Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

8На 19 и 20 юли 2018 г. в българо-македонската църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, се проведе 13-ата Конференция на попадиите и дяконисите в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия. Провеждането на форума започва преди 13 години и е тясно обвързано с ежегодно провеждащия се събор на епархията. Тогава 39-те попадии и 9-те дякониси, съпруги на клириците от епархията, решават и установяват традицията за годишни срещи, обмяна на мисли, разговори с архиерея и помежду си. „Щом имаме Годишен епархийски събор, ще имаме и ежегодна Конференция на попадиите и дяконисите“ – единодушно заявяват те на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

И така вече 13 години конференциите се провеждат с утвърден дневен ред: вечерня в четвъртък вечер, вечеря с откриване в присъствието и на съпрузите, утреня в петък сутринта с изповед, св. Литургия със св. Причастие, обяд, „чай с дядо владика“ с обширна беседа от три часа с въпроси и отговори, споделяния, оплаквания, благи намерения за бъдещето и обезателно: гледната точка на „дядо владика“ за тяхното духовно израстване като попадии и дякониси – пример за всички в енориите. След изпяването на Богородичния акатист от тях в храма, конференцията завършва, за да могат попадиите и дяконисите да се регистрират като делегати и на Годишния епархийски събор, в който също взимат участие.

За откриването на конференцията тази година по традиция специално послание до участничките в нея изпрати Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В него той ги хвали за желанието и дръзновението им ежегодно да се събират в духа на единството, „като стоите твърдо в православната ни вяра и поддържате активно връзките на мира и приятелските ви взаимоотношения“.

Негово Светейшество в посланието си заявява още: „Отеческата ни подкана към вас, участниците в тази конференция, е да продължите да носите кръста на духовността в живота си, да се молите за всички, да утешавате и укрепвате във вярата, да споделяте житейските си изпитания и наставлявате децата си с любов, ласка и топла грижа“.

Митр. Йосиф също поздрави участничките в конференцията при откриването ѝ и им благопожела благословена от Бога работа. В словото си той сподели виждането си относно живота и служението на попадиите и дяконисите. Той говори за вярата им в Господ Иисус, за образцовия им пример на смелост, всеотдайност и благочестие в епархийската ни църква, за което изрази и топла благодарност от свое име и от името на всички епархиоти.

„Аз съм монах, но като владика толкоз години от опит знам, че много често вие, попадиите и дяконисите, окуражавате мъжете си, нашите свещенослужители, да прогонват всеки страх в служението си. Много пъти в душите и сърцата си сте показвали любовта и почитта си към Спасителя Христос и без страх сте подбуждали кураж, какъвто в нас, мъжете, не винаги e на висота“, каза митр. Йосиф в обръщението си към конференцията.

Той подчерта важната роля на съпругите на клириците в църковния живот на енорията: „В България богомолците следят и се поучават от попадиите и дяконисите как да се държат в храма – мястото на нашата среша с Христос, макар да не са казали нищо, а само са запалили свещица, поклонили са се и са целунали иконите в знак на благоговение и почит.

И още, когато богомолците в много храмове се причастяват от св. потир, те гледат попадиите и дяконисите какво правят и вършат същото, защото са уверени, че пристъпват към Господа „със страх Божи, вяра и любов“, при пълно благоговение, умиление и доброта.

Знайте, че ако престанете да бъдете за пример и да подпомагате нуждаещите се от вашата подкрепа като попадии и дякониси, Бог ще изпрати ангели да свършат вашата работа. Оттук следва да знаем, че вие, попадиите и дяконисите, сте пример за всички вярващи люде“.

В обръщението си митрополитът отбеляза още една важна роля на попадиите: на майки, възпитаващи бъдещото поколение. „Като ваш владика аз се гордея с вас, че сте прекрасни майки на православните ни семейства, родили сте и сте възпитали хубави деца в православната ни вяра“, каза архиереят.

Накрая той поздрави „първата дама“ на църквата-домакин, попадия Сашка Попо(в)ски, и заяви, че я облажава, че е винаги под покрова и милостта на „златниот“ св. Климент.

2018 07 20 2232Македоно-българската църква „Св. Климент Охридски“ в Детройт посреща участниците в конференцията и в Годишния епарийски събор с напълно ремонтирани зали, канцеларии и класни стани. Ремонтът на храма и помещенията към него е извършен благодарение на специалното дарение от 3 млн долара на блаженопочиналия енориаш Майк Илич. Това е най-големият български храм в епархията ни за САЩ, Канада и Австралия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxy9u 

Разпространяване на статията: