Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
1_6.jpgСтотици мюсюлмани излязоха на улицата в нигерийския град Кано и атакуваха християните и тяхната собственост, разрушавайки магазини и палейки автомобили под предтекст, че са обидили пророка Мохамед.
Християните бяха принудени да се заключат в църквите в изчакване полицията да усмири бунтовниците. Страхът от повторна вълна на насилие принуди мнозина да напуснат къщите си и да търсят подслон в близост до армейските и полицейски казарми в града.

Според мюсюлманите неизвестно  лице е поставило обидни надписи срещу Мохамед върху стените на един от християнските магазини в търговската част на града Сабон Гария. Това предизвикало яростната атака на мюсюлманите от предградието и само намесата на полицията, които отвели християните в полицейския участък, ги спасило от вендета.
Полицейският участък веднага бил обкръжен от голяма група мюсюлмани, които заплашвали да я подпалят, ако полицията не пусне християните, за да бъдат убити с камъни съгласно ислямския закон. Полицаите обаче запазили самообладание и разпръснали тълпата.

Според говорител на полицията, търговец–християнин поставил обидни надписи срещу Мохамед в магазина си, но бил видян от свои колеги-мюсюлмани, които искали да го линчуват. Търговецът избягал и потърсил убежище в районния полицейския участък. За да го спаси от разгневената тълпа, полицията била принудена да го премести в добре охранявания централен полицейски участък на града. Това предизвикало гнева на мюсюлманите и християнската част на града била залята от насилие.
Полицията е арестувала няколко мюсюлмани, които са обвинени в подстрекателство на размириците, докато полицията е разследвала случилото се.

Анонимен християнин е заявил пред агенция Компас, че обвиненията на мюсюлманите са измислица и повод отново да бъде разпален кървавия религиозен сблъсък в Нигерия, който вече отне живота на стотици християни и остави без подслон хиляди.
Подобни фалшиви обвинения не са рядкост и са често използвани от радикални ислямисти за да атакуват християнското население в Нигерия, което често е обект на насилие както от мюсюлманското мнозинство, така и от проислямското правителство. Според справочника на ЦРУ за 2007 година, мюсюлманите съставляват 50% от населението на Нигерия, срещу 40% християни и 10% езичници, но с подкрепата на правителството броят на мюсюлманите бързо нараства.

Само в Кано през изминалата година е имало няколко подобни случая на лъжливи обвинения за обида срещу исляма и пророка Моххамед.
Три подобни измислени обвинения във висши училища в Тудан Уада, Гуарзо и Самалия са станали повод християните студенти там да бъдат редовно бити от техни колеги мюсюлмани.
Преди няколко години мюсюлмани фанатици нападнаха затвора и обезглавиха Гидеон Акалука, християнин, който излежаваше присъда за подобни фалшиви обвинения.

Compass News


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33phx 

Разпространяване на статията: