Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_4.jpgМитрополитът на цяла Америка и Канада Герман (Православна църква на Америка), е осъдил действията на Румънската патриаршия по създаването на т. нар. Бесарабска митрополия на каноничната територия на Московската патриаршия.
„Решенията на Румънската църква  създава паралелна юрисдикция в Молдова и част от Украйна с дублиране на епископските катедри” се казва в писмото на митрополита до патриарха на Москва и цяла Русия Алексий ІІ.

Митрополит Герман е подчертал, че най-голямата грешка се явява нежеланието на румънските йерарси да се консултират и избегнат едноличните решения. По-рано позиция на солидарност с позицията на Московската патриаршия изразиха предстоятелите на Сръбската, Йерусалимската, Полската и църквата в земите на Чехия и Словакия.

Предстоятелят на Православната църква в Америка е подчертал, че този род действия, „уронват отношенията между поместните църкви и създават прецедент за едностранни действия от всякакъв вид, като едностранно уреждане на още повече паралелни епископски катедри, игнориране на решенията на сестрите църкви, прием на духовенство без отпустителни писма и др”.

Митрополит Герман отбелязва също, че в заявлението на Светия Синод на Руската православна църква във връзка с решението на Румънската патриаршия „са повдигнати много сериозни канонични въпроси”, които изискват консултации и съвместни действия за решаването на подобни спорове вбъдеще.

„Бесарабската митрополия” в юрисдикцията на Румънската патриаршия е създадена по неканоничен път на територията на Молдова през 1992 г. от епископ Петър Педурару от Московската патриаршия, след като Светият Синод на Руската църква го постави под запрещение.

Православната църква на Америка е автокефална църква, която получи своята самостоятелност от Руската православна църква през 1970 г. Вселенската патриаршия я счита за неканонична, тъй като твърди, че само тя може да дава автокефален или автономен статут на поместните православни църкви. Нейната автокефалност е призната също от Българската, Грузинската, Полската църкви, както и на Чехия и Словакия. 

Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ph9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата