Мобилно меню

1.8 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
1_22.jpgУчени от университета в Нюкасъл създадоха хибриден ембрион на човек и крава. Първите във Великобритания хибриди на човек и животно живяха три дни, предаде ВВС.

Хибридните ембриони са били създадени чрез инжектиране на ДНК, получена от клетки от кожата на човек в яйцеклетка на крава, предварително очистена от генетичния материал. Изследователите казват, че са били принудени да използват яйцеклетка на крава, защото да се получат човешки яйцеклетки е много трудно. Създадените от учените хибриди са предназначени единствено за лабораторни експерименти и никога няма да се имплантират в матката на възрастни животни или човек, съобщи ръководителят на изследванията Джон Бьорн. В бъдеще животът на хибридните ембриони може да бъде удължен - включително до 14 дни, колкото разрешава законът, отбелязват учените.

“Следващата ни стъпка ще бъде да постигнем увеличаване на продължителността на живот на ембрионите до 6 дни, след което ще можем да ги използваме за получаване на стволови човешки клетки”, съобщи Бьорн. Учените създадоха тези хибриди 2,5 месеца след като Британската агенция по изкуствено оплождане и ембриология издаде първите лицензи за създаване на ембриони-химери от клетки на животни и човек на учени от Нюкасъл и от Кралския колеж на Лондон. Предполага се, че такива ембриони ще станат алтернативен източник на стволови клетки, които са максимално близки по качествата си до човешките. В бъдеще те ще могат да се използват при разработването на експериментални методики за лечение на болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други заболявания на нервната система. В същото време етичните аспекти на експериментите за хибридизация на човешки и животински ембриони предизвикват протестите на Католическата църква и тревогата на специалистите по биомедицинска етика.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pah 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]