Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
1_20.jpgАмериканският президент Джордж Буш се срещна в Белия дом с архиепископ Димитрий (Цариградска патриаршия) и делегацията на гръцката общност в Америка по случай 187 години от обявяването на независимостта на Гърция. Това е осмата поредна година, в която президентът Буш кани архиепископ Димитрий за тържественото отбелязване на деня на гръцката независимост. Архиепископът подари на президента копие от декларацията за независимост от 1821 г., а в словото си, в което изрази благодарност за подкрепата на американския народ, не пропусна да отбележи съжалението си за случващото се в Косово и Метохия, в Северен Кипър и Македония. Той също отбеляза, че се надява президентът Буш да упражни своя изключителен авторитет и лидерство за урегулирането на конфликтите и заличаване раните, които те причиняват.

От своя страна президентът Буш благодари на архиепископа за пожеланията и предложенията и отправи също своите благопожелания към гръцкия народ, заявявайки: „Всички свободни хора стоят на плещите на Гърция. В древния свят, където политическата власт се обуславяла от силата на меча, атиняните са се обединили около една радикално нова идея, че хората са способни на самоуправление. И тази свобода става причина, те да изградят едно от най-жизнените общества в човешката история. Това общество дълбоко повлиява  „бащите-основатели” на Америка в тяхното търсене за създаването на свободна държава векове по-късно...”

Преди срещата с президента Буш архиепископ Димитрий отслужи света божествена литургия и благодарствен молебен в катедралния храм "Св. София" във Вашингтон.

Неотдавна Руският патриарх Алексий II отправи покана към архиепископ Димитрий да посети Москва. Тяхната среща ще се състои най-вероятно към средата на май.

GOARCH, в. KAΘHMEPINH

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a464 

Разпространяване на статията: