Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_9.gif
Папа Бенедикт ХVІ ръководи снощи Великденската служба във Ватикана,  по време на която по традиция кръсти седем възрастни. Според тази римокатолическа традиция папата кръщава новородените на 1 януари, а новообърналите се - на Великден. Един от кръстените вчера беше 55-годишният Магди Аллам, водещ интелектуалец и един от най-известните и противоречиви журналисти в Италия. Роденият в Египет Магди в момента е зам.-директор на една от централните медии в Италия, ежедневника Corriere della Sera. Египтянинът доби особена популярност с острите си критики към ислямския екстремизъм и симпатии към държавата Израел. За тази своя позиция е бил обект на много заплахи и често се е налагало  да бъде поставян под засилена полицейска охрана. Магди Аллам, който от 35 години живее в Италия, никога не е бил считан за дълбоко вярващ мюсюлманин, но въпреки това обръщането му към Христос беше изненада.

По повод кръщението му Съветът на ислямските общности в Италия, който беше сериозно разкритикуван през декември от Аллам заради връзките си с Хамаз, заяви, че решението за кръщението е било лично негово и без натиск отвън. „Той е възрастен човек, свободен да направи личен избор” - заяви лидерът на съвета Изедин Ел Зир.

Яхия Палавичини, вицепрезидент на „Корейш” – ислямска религиозна група в Италия, каза, че уважава избора на Аллам, но е бил изумен от начина, по който той е решил да извърши обръщането си към християнството.

„Ако Аллам действително беше воден от силно духовно вдъхновение, може би щеше да е по-добре да бъде кръстен без много шум от свещеник във Витербо, където живее”, а не чрез шумната реклама с участието на папата, добави Яхия.

В своята Великденска проповед папа Бенедикт ХVІ акцентира на връзката между Възкресението Христово и тайнството кръщение – входната врата на Християнството.  

„...от ада на смъртта Той възкръсна за живот. Сега Той и нас възкресява от смъртта за истински живот. Точно това е, което се случва в тайнството кръщение...” , каза папата.

Великденската служба снощи беше първата от трите служби, които папата ще председателства. Днес той ще отслужи католическа меса, след което ще отправи своето послание Urbi et Orbi – Към града и към света.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]