Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ladivina2.jpgИзповядващите хиндуизма на островите Тринидат и Тобаго масово участват в честването на Велики или Разпети Петък (според западния календар). Традицията, в която участват предимно жени-хиндуистки, е на Разпети Петък  да посещават римокатолическата църква в Сипария и да се покланят на Божествената пастирка – статуя на Богородица, която те почитат като „Сопаре Ка Май”, въплъщение на богинята Кали.

Стотици автобуси и коли, натоварени с вярващи хиндуисти от различни части на острова, се струпаха вчера в Сипария, където освен че се поклониха в храма, оставиха и много дарове – зехтин, свещи, пари, ориз, накити и др. Хиндуистите вярват, че това „дълго” пътуване до „Сопаре Май” ще им донесе богатство, чест, просперитет, на безплодните жени – рожба и т. н. На младенците за пръв път се отрязва коса и се дава като дар на статуята с надежда за дълъг и щастлив живот.

Католическите свещеници са винаги радостни да приемат даровете и да благословят всички вярващи. Тези, които не успеят да посетят църквата на Разпети Петък, го правят в други дни. Тази хиндуистка традиция се практикува вече повече от век. Индийските имигранти от Утар Прадеш и Бихар, дошли да работят на захарните плантации и заселили се тук в периода 1845-1917 г., също са добавили Разпети Петък в религиозния си календар.

Guardian


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p34 

Разпространяване на статията: