Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_4.jpgНаправените неотдавна изводи на експерти от руските специални служби, че Торинската плащаница е автентична, бяха потвърдени от най-новите изследвания в Оксфорд. Резултатите от изследванията бяха представени на широката общественост в навечерието на католическия Великден в документален филм на BBC.

Учените в Оксфорд за първи път направиха свръхточна (12.8 милиарда пиксела) цифрова снимка на плащаницата. На нея до най-малките детайли е запечатан силует, за който се предполага, че е на Спасителя и че това е Неговият облик. Изследователите са направили снимки на хиляди фрагменти от тъканта на плащаницата и впоследствие с помощта на компютър са ги събрали подобно на пъзел, за да получат цялостното й изображение. Скоро снимката да бъде публикувана в Интернет. „Ние съединихме заедно 1600 кадри, всеки с размер на кредитна карта, и създадохме огромна цифрова снимка. Тя е 1300 пъти по-голяма от фотографията, направена при помощта на камера с 10 милиона пиксела”, заяви участникът в експеримента Мауро Гавинели. „Благодарение на новите технологии може да бъде разгледана всяка нишка от тъканта, всеки детайл”, допълва той.

Според експертизата, на тъканта действително е запечатан огледален образ на тяло. Установено е също наличието на кръвни компоненти: хемоглобин, билирубин и албумин. При това повишеното съдържание на билирубин свидетелства, че човекът, завит в плащаницата, е умрял в стресово състояние. Специалистите са установили и кръвната група на тялото от плащаницата: група ІV или по приетото в България означение - АВ група.  Интересното за тази кръвна група е, че по протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение, и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата. По набора на хромозомите в левкоцитите е определен и полът на обвития с нея човек – мъжки.

Учените от Оксфорд отново правят датировка на Торинската плащаница, отчитайки и поправките, нанесени от руските специалисти. Оксфордските изследователи под ръководството на проф. Кристофър Рамси за първи път през последните 20 години са направили анализ на разпада на въглеводорода. Целта на анализа е да поправят скандалната грешка с датировката отпреди 20 години. Тогава беше заявено, че възрастта на плащаницата е 700-800 години, а платното, от което е изготвена, е изтъкано в периода 1260-1390 г. Преди 20 години в Оксфорд, Туксон - Аризона и Цюрих три независими експертни лаборатории извършват изследване на плащаницата с помощта на въглеводородния метод и достигат до извода, че плащаницата е създадена през Средновековието.

Това заявление първо беше опровергано от руски специалисти от ФСБ. „Плащаницата е истинска и се отнася към първи век от нашата ера, а не е средновековен фалшификат”,  заявиха  руските експерти под ръководството на бившия вече директор на Института по криминалистика на ФСБ проф. Анатолий Фесенко. Според тях причина за грешната датировка на тройната експертиза е естественото полимерно покритие, образувано по влакната на тъканта вследствие на почистването, извършено през средновековието от монаси, които за целта са използвали растително масло. Това покритие е довело и до грешните резултати при предишните експертизи.

Проф. Рамси е на път да потвърди доводите на руските учени и е заявил, че грешката при анализа, направен преди 20 години, е могла да бъде породена от замърсяването на плащаницата. „Още повече, че през 1988 г. твърде малко е било известно за въглерод 14, който ние вече сме изучили достатъчно добре. Възможно е това да открие нещо необичайно, което да помогне да разкрием тайната на най-мистичната светиня в християнството”, е заявил още той.

Засега обаче нещата са доста противоречиви и подлагат на съмнение възможността въобще плащаницата да бъде датирана с помощта на въглерод 14. Според  изследването на Джерардо Балабио от "Група за изследване на плащаницата" при използването на въглерод 14 датировката на места от плащаницата, отстоящи само няколко сантиметра едно от друго, показва 300 години разлика, което вероятно се дължи на сериозното  замърсяването на плащаницата. Освен почистването й с растително масло през средновековието тя пострадва и от един пожар през 1532 г. Според физика Джон Джаксън от Центъра за проучване на плащаницата в Колорадо дори и два процента замърсяване на плащаницата са способни да дадат 1500 години отклонение. Засега въпросът с датировката на плащаницата остава открит, но все по-малко остават аргументите против нейната автентичност. Вече със сигурност никой не се съмнява, че огледалният отпечатък е истински, а не плод на четката на неизвестен художник и технология.

Discovery news, BBC news,
Православие.Ru
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3f 

Разпространяване на статията: