Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_40.gifНа 16 март, в Неделя на Православието, на 81-годишна възраст почина предстоятелят на Руската задгранична църква митрополит Лавр. През цялата първа седмица на поста, съобщават монаси от обкръжението му в центъра на РПЦЗ в Джорданвил, САЩ, той е служил всички дълги великопостни богослужения в църквата "Св. Троица". Но към края на седмицата почувствал немощ и не успял да участва в неделното богослужение. След службата, посветена на Тържеството на Православието, братята отишли да го посетят и го открили в леглото, мирно предал духа си на Бога.

Митрополит Лавр (светско име Василий Шкурла) е роден през 1928 г. в
Ладомирово, днешна Словакия. През 1939 г. се установил в близката обител на св. Йов Почаевски, там посещавал и Богословско-пастирските курсове към манастира. През 1946 г. пристигнал в манастира "Света Троица" в Джорданвил, където през 1948 г. е постриган за расофор, а после - за йеродякон и през 1954 г. - за йеромонах. През същата година завършва Свето-Троицката духовна семинария, а през 1960 г. е назначен за неин инспектор. През 1959 г. му е дадено отличието игумен, а през 1966 г. - архимандрит.

На 13 август 1967 г. в Ню Йорк е хиротонисан за епископ Манхатански и е назначен за секретар на Архиерейския синод на Руската задгранична църква. От същата година е и ректор на Свето-Троицката семинария.

През 1981 г. е избран за архиепископ на Сиракуза, а през 2001 г. Архиерейският синод го назначава за заместник на първойерарха на Руската задгранична църква. През октомври същата година става председател на Архиерейския синод на Руската задгранична църква и Източно-Американски и Ню-Йоркски митрополит.

От 1990 г. епископ Лавр нееднократно посещава Русия. Първата му официална визита в качеството му на първойерарх на Задграничната църква е през май 2004 г.

На 17 май 2007 г. в храма "Христос Спасител" в Москва Руският патриарх Алексий II и митрополит Лавр, председател на Архиерейския синод на Руската задгранична църква, подписват Акта за канонично общение. След това двамата йерарси извършват първата съвместна литургия, слагайки край на многовековния разкол в Руската църква.

Последното посещение на митрополит Лавр в Москва беше от 18 до 29 февруари 2008 г., когато той взе участие в тържествата по повод именния ден на предстоятеля на Руската православна църква. Тогава беше награден с орден "Преп. Сергий Радонежски - I степен" и с редица обществени награди. По време на последното си посещение той посети светините на руската столица и даде редица интервюта.

Царство небесно на новопреставилия се митрополит Лавр и вечна му памет!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3k 

Разпространяване на статията: