Мобилно меню

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
1_45.jpgНа 88-годишна възраст на 14 март е починала в Рим Киара Любих, основателка и председателка повече от 60 г. на Фоколарното движение в Римокатолическата църква.

Киара Любих е родена през 1920 г. в гр. Тренто (някогашния Тридент), Североизточна Италия. Фамилното й име сочи славянски корен.

По време на Втората световна война заедно с други католически девойки тя основава мирянско движение за духовен живот, чиито членове се наричат
Focolari от латинската дума focus=огнище. Т. е. те правят малки групи по места, които развиват религиозно-просветна дейност с цел да се засили духовния живот, особено по време на големите изпитания на войната, а и на следвоенните години. През изминалите повече от 60 години движението е създало свои клонове в по-големи градове на общо 182 страни по света. Това са предимно жени, посветили се на безбрачие и работа в полза на Католическата църква. Те се събират в квартири обикновено по 4 жени. Много рядко има групички (огнища) от мъже. Фоколарите работят в тясна връзка с католически свещеници, които радеят за постигането на същите идеали.

Те имат симпатизанти и сътрудници и в други християнски изповедания - англикани, православни, дохалкидонци и пр. От БПЦ най-близък до Фоколарното движение е Старозагорският митрополит Галактион, който периодично участва в техни събори.

Движението е било одобрено от папа Йоан ХХІІІ през 1962 г., както и от папа Йоан-Павел ІІ през 1990 г. Новият папа също е благосклонен към движението, което заедно с други формации като движението “Сан Еджидио” (св. Егидий) изпълняват основната роля по активизирането на миряните в Римокатолическата църква.

През 1977 г. Киара Любих става лаурет на наградата "Темпълтън" за принос за развитието на религията по света, а през 1998 г. получава премия на Съвета на Европа за постиженията й в областта на защитата на човешките права.

Киара Любих до последния си дъх съставяше и разпространяваше на различни езици до своите привърженици по целия свят (смята се, че са милиони) ежемесечна кратка проповед върху даден евангелски текст, основно – върху думи на Иисус Христос. Това даваше насоката на работата на движението през дадения месец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3p 

Разпространяване на статията: