Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
В събота хиляди вярващи се събраха на дългата церемония по освещаването на първата църква в Катар. Както "Двери" вече писа, храмът засега е единствен в Катар и принадлежи на Римокатолическата църква. Строителството му беше съпроводено с много трудности, включително компромисното решение куполите да бъдат без кръстове. Кардинал Иван Диас извърши меса, която продължи над пет часа и сложи край на продължилото десетилетия криптослужение в тази консервативна мюсюлманска държава. Папа Бенедикт ХVІ изпрати специален дар – потир за новооткрития храм.
Мнозина от по-емоционалните вярващи се просълзили, когато част от мощите на св. Пий (падре Пио) от Пиетрелчина били изнесени за поклонение.

Храмът разполага с 2700 седящи места и е построен на земя, подарена лично от емира на Катар, шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тхани. Още пет по-малки храма се строят в момента, за да обслужват християните от другите некатолически деноминации в богатата петролна държава, където над 70% от населението й са работници-емигранти.
 
Над 150 000 християни от различни деноминации в момента живеят и работят в Катар. Над 90% от тях са римокатолици от Филипините и Индия. Новооткритата църква ще бъде обслужвана от филипинския свещеник о. Томасито.

Откриването беше съпроводено от серия заплахи от страна на мюсюлмани екстремисти, а посолствата на САЩ, Великобритания и Австралия предупредиха гражданите си, че е възможна терористична атака в деня на откриването. Взетите мерки за сигурност обаче бяха достатъчни и откриването премина без сериозни инциденти.

Мюсюлманите в емиратството изповядват уахабизма (радикален клон от исляма) подобно на съседна Саудитска Арабия и досега са нямали традиция в присъствието на християнски свещени сгради на тяхна територия.

Катар, който се счита за един от лоялните съюзници на САЩ в залива, е често обект на заплахи и опити за терористични актове. Тук се намира щабквартирата на американското военно командване за Близкия изток, а в страната действат редица екстремистки организации като „Джунд ал-Шам”, която през 2005 г. извърши бомбен терористичен акт, при който един англичанин беше убит, а 12 други ранени.

Philippine Daily Inquirer

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p33 

Разпространяване на статията: