Мобилно меню

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
Vartolomei.jpgНа 12 юли Цариградският Вселенски патриарх ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейската комисия Мануел Жозе Барозо. Патриархът ще разговаря и с комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен и други представители на европейските структури.
Според изявлението, направено преди заминаването му от Истанбул, патриарх Вартоломей смята да подкрепи приемането на Турция в Европейския съюз, но заедно с това смята да обсъди проблеми, свързани с положението на Цариградската патриаршия и гръцкото етническо малцинство в тази предимно мюсюлманска страна.

Сред проблемите на Цариградската патриаршия са непризнаването на юридическия статут на патриаршията, отказът на властите в Турция да върнат дори и част от конфискуваните през 20 в. недвижими имоти на Цариградската църква, забраната за възстановяването на висшата православна богословска школа на о. Халки, в Мраморно море. Тази школа, основана през 1844 г., са завършили Българският екзарх Антим І (той бил в първия випуск и получил диплома № 1 на школата) и множество други възрожденски духовници и миряни. Там са учителствали йером. Неофит Рилски и много други българи, сред които и екзарх Антим, който е бил за кратко и ректор на школата.

В коментарите на гръцката преса, цитирани от агенция “Интерфакс”, се отбелязва, че при решаването на тези въпроси патриарх Вартоломей разчита на подкрепа от страна на папа Бенедикт ХVІ, когото Цариградският патриарх е поканил на посещение в Истанбул.

Все още няма официално потвърждение от Ватикана за визитата на папата в Турция, но преди няколко дни патриарх Вартоломей е съобщил на турските журналисти, че главата на Римокатолическата църква е приел поканата.

Ratzinger.jpg Агенция “Интерфакс” цитира коментар на "Turkey Daily News", в който се напомня, че малко преди избирането си на папския престол Йозеф Рацингер ясно е изразил своето отношение към евентуалното приемане на Турция в ЕС. В интервю, публикувано през април сегашният папа е заяви, че “Турция винаги е представлявала друг континент, намиращ се в постоянен контраст с Европа.”, затова и влизането в Европейския съюз “на страна, формирана от мюсюлманска култура и имащи здрави ислямски корени” може да подрони европейската идентичност, основана на християнството.Hristodul.jpg По същите съображения против приемането на Турция в ЕС нееднократно се е изказвал и главата на Еладската православна църква архиепископ Христодул..

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc93 

Разпространяване на статията: