Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
На 12 юли монах Климент и още няколко свещеници от новоучредената от Сръбската православна църква Охридската архиепископия в Македония са били пребити в скопския квартал Драчево, пише сръбският вестник ”Глас явности”. Около стотина младежи нападнали и пребили духовниците, като опустошили апартамента, превърнат в молитвен дом на архиепископ Йован, глава на тази непризнавана от държавата и църквата на Македония архиепископия.
Хиротония на КлиментВ същото време, на 12 юли, в катедралния храм “Св. Димитрий” в  град Битоля бил ръкоположен нов епископ на Македонската православна църква. Новият Хераклейски епископ Климент е 33–годишният аспирант от Философския факултет на университета в Скопие Климент Боженовски.
На хиротонията са присъствали Председателят на комисията за връзки с  религиозните общности, представители на парламента, ректорът на Скопския университет "Св. Кирил и Методий", държавници и много миряни.

В обръщението си към новия епископ след ръкоположението главата на Македонската църква архиепископ Стефан заявил: “Само тези, които напълно са отдадени на македонските идеали, могат да служат на Македонската църква. Вие можете да помогнете на Битоля отново да стане град, с който можем да се гордеем.”
Jovan_1.jpgНаблюдателите не изключват в тези думи на архиепископ Стефан да се съдържа намек за пребиваващия в Битоля архиепископ Йован (на снимката), предстоятеля на автономната Охридска архиепископия, призната от Сръбската православна църква за канонична македонска църква. В същото време Св. Синод на Македонската православна църква лиши архиепископ Йован от сан, а Битолският съд го осъди на година и половина затвор за “възбуждане на национални и религиозни вражди”. През юни присъдата бе потвърдена от апелационния съд. Пред няколко дни медиите в Македония уточниха, че ако архиепископ Йован до 15 юли не се яви в затвора за изтърпяване на наказанието, ще бъде отведен там насила.

Справка: Македонската православна църква има девет архиереи. Предишната хиротония (ръкоположение) бе на Величкия епископ (в мире Методий Златанов) преди три седмици.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc9h 

Разпространяване на статията: