Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
От 23 до 26 юни 2005 в Люксембург се проведе III международна конференция на патролозите. Конференцията се организира по инициатива на католическата организация "Pro Oriente" и посолството на Австрия в Люксембург и в нея взеха участие 27 православни и католически патролози от Западна и Източна Европа. Основната тема на конференцията бе “Учението на Отците на Църквата от Изток и Запад за Бога като Отец и Творец на Вселената”. Предишните две конференции се проведоха във Виена през 2001 и 2003 и бяха посветени на светоотеческата христология и учението за Св. Дух.


image.php От българска страна сред православните докладчици на конференцията взе участие професор Георги Каприев (СУ “Св. Климент Охридски”). Темата на неговия доклад беше "Божествената монархия според св. Максим Изповедник и неговата рецепция".

Със свои доклади участваха Западноевропейският митрополит Йосиф от Румънската православна Църква, архимандрит Василий Гролимунд (Сръбска Православна Църква), професорът от Даремския университет (Великобритания) свещеник Андрю Лаут (Московска Патриаршия), професорът от Университета в Бреши (Италия) свещеник Владимир Зелинский (Константинополска Патриаршия), профессорът от Атинския университет (Гърция) Г.Марцзелос и профессорът от Киево-Могилянската академия (Украйна) К.Сигов.

 Сред докладчиците от католическа страна бяха почетният председател на конференцията Виенският архиепископ кардинал Кристоф Шьонборн, бившият абат на Шевтонския манастир (Белгия) Мишел Ван Парейс, научният редактор на серията "Християнски източници" (Sources Chretiennes) свещеник Доминик Гоне (Франция), професорът от Франкфуртския университет Т. Хайнтхалтер, почетният професор на Парижкия университет М. Александър (Франция) и сътрудникът на Националния център за научни изследования И. де Андиа (Франция).

Двери на православието съобщава за своите читатели, че на 3 юли, неделя, от 11 ч., в софийското читалище "Гоце Делчев" (до храм Св. Троица, бул. К. Величков N 28), където се провеждат редовните неделни беседи към енорията на храм Св. Троица, гост-лектор ще бъде изтъкнатият изледовател на византийската философия и източното патристическо наследство - проф. Георги Каприев.

Темата на беседата на проф. Каприев ще бъде: "Как четем св. Григорий Палама"

Проф. дфн Георги Каприев (1960, Бургас) е преподавател по средновековна философия в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Германия и Франция. Издал е 12 книги. Ръководител е на катедра "История на философията" към ФФ на СУ "Св. Климент Охридски". Президент е на секцията "Византийска философия" към Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Има множество публикации и преводи в нашия и чуждия печат.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ky4a 

Разпространяване на статията: