Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
blzvijmdvbhlmcpdsesr.jpgРуската Православна Църква разработи своя Концепция за борба с разпространението на вируса на СПИН и за работа с хората, заразени от този вирус. По мнението на Църквата социалните и медицински фактори, способстващи формирането на така наречените рискови групи, се явявят едва вторична и опосредствена причина за разпространението на СПИН- епидемията.

“Истинската първопричина и източник на стремителното разпространение на епидемията се явява достигналото невиждани размери умножение на греха, беззаконието, загубата от обществото на фундаментални духовни ценности, нравствени устои и ориентири” - се казва в Концепцията.

В документа се посочва ясното свидетелство на Църквата, че болестта и свързаните с нея страдания, в това число и преживяното от болните отчуждение, изолация и презрение от околните – “са последица от греха, пренебрегнатите божии заповеди и нравствени норми към интересите на ближния”.

Авторите на Концепцията отбелязват, че “Божият образ в човека не се унищожава даже в състоянието на грях и отпадане от Бога. Съгласно учението на Църквата следва да се ненавижда самият грях и да му се противостои, но да не се пренася чувстото на ненавист и отхвърляне върху съгрешилия човек". “В този смисъл - продължават авторите на Концепцията - при ситуация на епидемия от СПИН, свещениците и миряните трябва да направят всичко възможно хората, живеещи с тази болест, да дойдат в Църквата, и да не бъдат посрещнати с хладно равнодушие или още по-лошо с презрение и осъждане._1359670_sick150.jpg

 “Човекът, болен от СПИН, трябва да открие в Църквата своя Бащин дом, тих пристан на спасението и загрижено семейство” - се подчертава в документа.

В тази връзка Руската Православна Църква призовава хората не просто към състрадание към тези, които са болни от "чумата на XX век", но и "към дейна проява на любовта, изразяваща се в милосърдни дела, духовна и материална подкрепа на нуждаещите се".

В Концепцията са описани и по-частни моменти в отношението на Църквата към болните от СПИН. Например, засегнат е въпросът за това как могат да участват ХИВ-позитивните в тайнството Причастие, което се извършва с една обща лъжичка. "Спроред най-дълбокото убеждение на много поколения вярващи е невъзможно заразяването чрез лъжичката, потопена в истинската Кръв Христова”.

Една от формите на духовна помощ към енориаши болни от СПИН е провеждането на молебени за тяхното здраве.

Според Руската православна църква, средствата за масова информация, могат да станат важно средство в борбата срещу разпространението на епидимията от СПИН. “Но профилактиката и превенцията срещу СПИН-а и наркоманията няма да са ефективни, ако са оставени извън етическите основи. Трябва да се посочи реалната алтернатива на наркотиците, пороците и бездуховността”, - се отбелязва в Концепцията.

Източник: ИНТЕРФАКС/Седмица.Ru

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4ax 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]