Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В четвъртък, 16 юни, синодалният съд на Йерусалимската патриаршия, в който участват 12 архиереи, взе решение да низвергне бившия патриарх на Йерусалим Ириней и да го лиши от епископски сан. Според решението на съда, Ириней вече е обикновен монах.

В решението си архиереите обясняват своите действия с желанието "да предотвратят разкола в Йерусалимската църква", който б. патриарх Ириней провокира с действията си. Преди две седмици той служи в едно село в качеството си на патриарх, придружен от свои сподвижници митрополити и архимандрити. Те всички бяха низвергнати от Св. Синод на Йерусалимската църква, а б. патриарх бе извикан да даде обяснение за действията си. Ириней не се отзова, но изпрати решението си да низвергне разбунтувалите се митрополити от Св. Синод. Вчерашното радикално синодално решение е последица на горните събития.

Междувременно около сградата на Патриаршията има постоянни сблъсъци между охраната на Божигробското братство, израелската полиция и частни охранители на б. патриарх Ириней, които се опитват да влязат в сградата. Днес вечерта някои от тях са успели да проникнат в нея.

Низвергнатият в монашески сан архимандрит Мелетий отслужил св. Литургия в Рамала в съслужение с арабски духовници и в присъствието на около 200 вярващи. След края на службата те се отправили към офиса на министър-председателя на Палестинската автономия и издигнали искания за преустановяване на гръцката окупация на палестинската собственост и за религиозна интифада срещу гърците. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4a4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]