Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

В четвъртък, 16 юни, синодният съд на Йерусалимска патриаршия, в който участват дванадесет архиереи, взе решение да низвергне бившия патриарх на Йерусалим Ириней и да го лиши от епископски сан. Според решението на съда, Ириней вече е обикновен монах.

В решението си архиереите обясняват своите действия с желанието „да предотвратят разкола в Йерусалимската църква“, който б. патр. Ириней провокира с действията си. Преди две седмици той служи в едно село в качеството си на патриарх, придружен от свои сподвижници – митрополити и архимандрити. Те всички бяха низвергнати от Св. Синод на Йерусалимската църква, а б. патриарх беше извикан да даде обяснение за действията си. Ириней не се отзова, а изпрати свое решение да низвергне разбунтувалите се митрополити от Св. Синод. Вчерашното радикално синодно решение е последица от горните събития.

Междувременно около сградата на патриаршията има постоянни сблъсъци между охраната на Божигробското братство, израелската полиция и частни охранители на б. патриарх, които се опитват да влязат в сградата. Днес вечерта някои от тях са успели да проникнат в нея. Низвергнатият в монашески сан архим. Мелетий е отслужил св. Литургия в Рамала в съслужение с арабски духовници и в присъствието на около двеста вярващи. След края на службата те са се отправили към офиса на министър-председателя на Палестинската автономия и са издигнали искания за преустановяване на гръцката окупация на палестинската собственост и религиозна интифада срещу гърците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4a4 

Разпространяване на статията: