Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Алексий Втори в интервю от 15 юни за „Российская газета“, предаде ИТАР-ТАСС.

„Този духовно-нравствен избор на младите и хората на средна възраст, които идват на смяна на белите забрадки на бабите, доскоро основен контингент на богомолците, не само вдъхва увереност за бъдещето на руското православие, но свидетелства и за изключителната важност на религиозния избор за живота на младото поколение на нова Русия“ – уверен е патриархът. По думите му, „всеки енорийски свещеник може да потвърди колко дълбока е вярата на обикновените хора, обърнали се към Бога, и какви духовни подвизи за преодоляване на егоизма и омразата извършват в ежедневния живот“.

„Русия – подчертава патр. Алексий – е страна, в която въпреки жестокото преследване на Църквата и нейните служители, въпреки опитите на атеистичната власт в продължение на седем десетилетия да превърне духовния живот на народа в пустиня, хората се завръщат в Божиите храмове и възрастват във вяра и любов към ближния“. В същото време патриархът признава, че в църквата все още „се среща духовно невежество и суеверие, распространявани от хора, обикновено стоящи в периферията на Църквата, или слабо религиознообразовани“.

За особено тревожен патр. Алексий смята стремежа на някои държавни служители да възпрепятстват въвеждането на „Основи на православната култура“, който предмет според него е културологичен. „Без Русия на Рубльов, Дионисий, Гогол и Достоевски, Чайковски и Рахманинов е невъзможно да си представим нашия свят“.

* Източник: Pravoslavie.ru


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4pr 

Разпространяване на статията: