Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
ppatriarch_2005_gl.jpgПо-голямата част от миряните на Руската православна църква са млади хора, заяви Руският патриарх Алексий II в интервю от 15 юни за "Российская газета", предаде ИТАР-ТАСС.
"Този духовно-нравствен избор на младите и хората на средна възраст, които идват на смяна на белите забрадки на бабите, доскоро основен контингент на богомолците, не само вдъхва увереност за бъдещето на руското Православие, но свидетелства и за изключителната важност на религиозния избор за живота на младото поколение на нова Русия" –уверен е патриархът. По думите му, "всеки енорийски свещеник може да потвърди колко дълбока е вярата на обикновените хора, обърнали се към Бога, и какви духовни подвизи за преодоляване на егоизма и омразата извършват в ежедневния живот".

"Русия – подчертава патриарх Алексий, – е страна, в която въпреки жестокото преследване на Църквата и нейните служители, въпреки опитите на атеистичната власт в продължение на седем десетилетия да превърне духовния живот на народа в пустиня, хората се завръщат в Божиите храмове и възрастват във вяра и любов към ближния". В същото време патриархът признава, че в Църквата все още "се среща духовно невежество и суеверие, распространявани от хора, обикновено стоящи в периферията на Църквата, или слабо религиознообразовани".

За особено тревожен патриарх Алексий смята стремежа на някои държавни служители да възпрепятстват въвеждането на „Основи на православната култура”, който според него е културологичен предмет. „Без Русия на Рубльов, Дионисий, Гогол и Достоевски, Чайковски и Рахманинов е невъзможно да си представим нашия свят”.

По PravoslavieRU

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4pr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]