Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Днес бившият патриарх на Йерусалим Ириней писмено извести осемте членове на Св. Синод, че ги лишава от митрополитски санове „поради неявяване на заседанията на синода, заговор и оклеветяване на каноничния патриарх“. Писмото Ириней е подписал като „Йерусалимски патриарх“. В списъка на низвергнатите митрополити присъства и името на митрополита на Петра Корнилий, който в момента е местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх.

News.in.gr съобщи, че не е отбелязан напредък в преговорите между Палестинската автономия и митр. Корнилий. Той отказва да издаде пълномощно на специалната палестинска комисия за анулиране на договорите на бившия финансист на патриаршията Н. Пападимас. От своя страна, палестинските власти не признават избора му за местоблюстител, което е необходимо за провеждането на патриаршеските избори. Преди няколко дена Йордания обяви, че признава законността на Корнилий.

Още в разгара на конфликта палестинските власти обявиха, че не гласуват доверие на нито един член на Божигробското братство и желаят новият патриарх да не е от техните среди.

* Източник: news.in.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adyc 

Разпространяване на статията: