Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 12 и 13 юни в Италия се провежда референдум за отмяна на Закона за изкуствено оплождане и използването на ембрионални клетки за експерименти в научните изледвания. Италианският закон се смята за най-консервативния в Европа. Той е в унисон с доктрината на Римокатолическата църква, която приравнява ембриона с човешки живот.

Ватикана призова италианците да бойкотират референдума. Поне двадесет и четири милиона италианци трябва да гласуват, за да се постигне кворум, който да направи рефендума валиден. Четиридесет и пет милиона са италианците, имащи право да гласуват срещу действащия закон, забраняващ експериментите с ембриони и ограничаващ изкуственото оплождане.

Законът забранява използването на донори и проверка на ембриона за наследствени болести, както и научните изследвания. Референдумът разцепи Италия, над осемдесет процента от чието население принадлежи към Римокатолическата църква.

Римокатолическите епископи и папа Бенедикт Шестнадесети призоваха населението да го бойкотира, което се оцени от много политици и наблюдатели като намеса на църквата в работата на държавата. Левите партии изказаха опасение, че действащият закон е бил прелюдия към забраната на аборта.

* Източник: www.btv.bg/news/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ady9 

Разпространяване на статията: