Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bened_pope1.jpgПапа Бенедикт Шестнадесети се обърна с приветствие към всички донори по света. По време на традиционната си неделна проповед на площад „Св. Петър“ във Ватикана папата напомни, че на 14 юни се отбелязва Световният ден на донора и подчерта по този повод, че Иисус Христос е спасил хората със Своята кръв. Той каза: „Приветствам всички дарители на кръв по света. Христос ни спаси със Своята кръв. Нека Той винаги бъде образец за вашата доброволна дейност“.

По време на Петдесет и осмата сесия на Световната асамблея по здравеопазване в Женева беше решено 14 юни да бъде отбелязван ежегодно като Денят на донора. На този ден през 1868 г. е роден австрийският имунолог Карл Ландщайнер, удостоен през 1930 г. с Нобелова награда заради отриването на кръвните групи.

По повод днешния ден Световната здравна организация (СЗО) призова да бъде преустановено даряването на кръв срещу заплащане и апелира към хората по света да станат доброволни кръводарители. В декларация СЗО отбелязва, че всяка година има 125 хиляди смъртни случая поради обилно кръвотечение по време на бременност и раждане. Мнозина от тези жени могат да бъдат спасени при наличието на здрава кръв за преливане, подчертава организацията. Според СЗО в света годишно се набират 81 милиона броя единици за кръвопреливане, но само 27 милиона от тях са събрани в страните с нисък и среден доход, в които живее 82% от населението на Земята.

По думите на Шигеру Оми, регионален директор в Западнотихоокеанския офис на СЗО, е установено, че при доброволните кръводарители е минимална вероятността да предадат чрез кръвта си зарази като вируса на СПИН, хепатит В, хепатит С, малария и сифилис. Опитът сочи, че платените дарители представляват по-голям риск за разпространяването на инфекциозни болести, отколкото дарителите, водени от алтруистични подбуди, каза Оми.

* Източник: religiabg.com, по РИА Новости и ДПА


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4pq 

Разпространяване на статията: