Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Ръководителят на департамента по здравеопазване на Москва Андрей Селцовский (Москва и Московска област са със свои управленски структури, б.пр.) и Московска епархия в лицето на Истринския архиепископ Арсений подписаха договор за сътрудничество.

“Това е началото на пътя в развитието на отношенията между здравеопазването и Църквата”, каза Андрей Селцовский след подписването на споразумението.

На свой ред архиепископ Арсений отбеляза, че документът оформя официално присъствието на Църквата в медицинските учреждения в Москва. Договорът ще опрости организацията на дейността на сестрите от православните патронажни служби (такива в руската столицата са 11), групите за милосърдие (на брой 48) и сестринствата (общо 9), по-конкретно в оказваната от тях помощ на инвалиди в градските болници, престарели хора, болните, страдащи от психични заболявания и различни форми на зависимости.  
“Досега всички  се правеше на базата на лични отношения. Имаше случаи, в които главният лекар забраняваше влизането на свещеник в здравното заведение, дори когато болният много настояваше да бъде извикан духовник”, подчерта протойерей Аркадий Шатов след подписването на документа.

Договорът разглежда и развитието на мрежата от болници, поликлиники, женски консултации, аптеки и други учреждения, основани от Руската православна църква или с нейно участие. Ще бъде създадена и специална комисия за взаимодействието на московските структури на здравеопазването и православните енории. Планира се в медицинските учебни заведения да се преподават такива дисциплини, като основи на православната култура, теология, биомедицинска етика и нравствени основи на професионалната дейност.  

Източник: Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6dr 

Разпространяване на статията: