Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

img 9401 z sСръбската патриаршия изпрати последно предупреждение към Румънската православна църква да преустанови неканоничните действия на свои духовници на територията на Сърбия, като в противен случай ще преустанови общение с нея. Румънската църква не само продължава своето антиканонично нахлуване в СПЦ, но дори разширява тази си дейност в цялата юрисдикция на Сръбската църква, се казва в изявлението на Сръбската патриаршия. В противоречие с правилата на Църквата вече дълги години румънски клирици работят в Тимошко, все по-често и в Браничевска епархия и на други места в региона. На своето заседание през първата седмица на месец юни Св. Синод на СПЦ отново е разгледал този въпрос. Сръбските архиереи заявяват, че са готови да предприемат и най-трудната стъпка – прекратяване на евхаристийното общение с Румънската патриаршия.

„Ако в най-близко бъдеще Румънската църква не преустанови своята небратолюбива и етнофилетистка практика, Св. Синод ще бъде принуден да направи трудна, но единствено възможно стъпка – да прекрати богослужебно и канонично общение с Румънската църква, докато тя не се върне към познание на правото“.

Това е второто предупреждение към патриаршията в Букурещ след ескалацията на конфликта между двете църкви заради появята на румънски свещеници в епархиите в Източна Сърбия. Тези румънски свещеници са клирици на епархията Дакия и обгрижват румънските вярващи в областта на сръбски Банат. Духовенството от епархията често пресича Дунав и извършва треби и в региона на Тимошко, въпреки че той е в юрисдикцията на СПЦ.

Неотдавна Бачкият еп. Ириней коментира, че поведението на румънската йерархия разкрива шовинистична злоупотреба с Църквата. Йерусалимската патриаршия също се сблъска с техните неканонични действия в Йерихон. Подобни нахлувания има и в руската канонична територия, а в Молдова са образували паралелна църковна структура. Техните претенции се разпростират дори в Албания, като твърдят, че всички власи са румънци, дори и цинцарите в южна Албания. Има спор и с Българската църква, отново по влашкия проблем.

Досега Румънският патриарх Даниил не е отговорил на официалните обръщения от страна на сръбския Св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcdhr 

Разпространяване на статията: