Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

downloadГрупировката „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението срещу контролния пункт по пътя към Синайския манастир вчера, при което загина един полицай, а четирима бяха ранени. Днес бе съобщена допълнителна информация за атаката – според сведения на полицията, група въоръжени мъже са открили огън от височините срещу контролния пункт, охраняван от полицията, на няколкостотин метра от манастира. Полицията е отговорила на стрелбата и е отблъснала нападателите, но един офицер е починал. Израел обяви, че удължава затварянето на южната си граница с Египет предвид инцидента заради повишаването на активността на терористичната група в района.

Информацията от вчера: Въоръжен мъж е стрелял срещу службите за сигурност, които охраняват Синайския манастир „Св. Екатерина“. Поне един от полицаите е бил убит, а четирима са ранени, съобщава Ройтерс. Полицаите са охранявали достъпа до манастира, а нападението е станало на няколкостотин метра от входа му. Все още няма яснота за характера на инцидента – според някои информации става дума за нещастен случай и грешка от страна на самите охраняващи полицаи. По-рано се съобщаваше за малък взрив, която информация бе опровергана.

Игуменът на Синайския манастир архиепископ Дамян е потвърдил за стрелбата, монаси и поклонници не са пострадали.

Инцидентът се случва само седмица след двата кръвопролитни атентата срещу египетски църкви на коптските християни на Велики четвъртък, които отнеха живота на 45 души. Правителството е засилило охраната на всички християнски храмове и манастири и заради очакваната визита на папа Франциск в края на април.

Синайският манастир е една от най-големите светини в Египет, свято място не само за християните, но и за евреите и мюсюлманите. Тук Бог се явява на Моисей в неизгарящата къпина и затова първоначално манастирът е посветен на Св. Богородица – Неизгаряща къпина. Неизгарящият храст се смята за предобраз на Божията майка, от която се ражда предвечният Бог Слово. Това е единственият християнски манастир, който не е прекратявал дейността си вече 15 века. В него се намира втората по големина след Ватиканската библиотека с безценни ръкописи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyr93 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.