Мобилно меню

2.8 1 1 1 1 1 Rating 2.80 (10 Votes)

tromaktiko1122Солунският митр. Антим поиска обяснения от предстоятеля на солунския храм „Св. Илия“, който запали огън върху св. Престол на Великден, за да наподоби св. Огън в Йерусалим и да изобрази Христовото Възкресение. В съобщението от митрополията се казва, че клирикът е бил призован, „тъй като скандализирал вярващите с необичайно за православното богослужение и неетично действие“. Духовникът е изразил разкаяние за постъпката си и е помолил за прошка. „Той е направил това, воден от прекалена християнска ревност, а не за да заблуди или от финансов интерес“, се казва също в съобщението на митрополита.

Припомняме, че гръцки архимандрит в Солунския храм „Св. Илия“ преподаде по необичаен начин св. Огън от Йерусалим на вярващите. От разпространеното видео се вижда как отец Филумен Космодакис запалва пасхалната свещ направо от пламъците на св. Трапеза (св. престол), където се извършва Евхаристията. Видеото стана много популярно в социалните мрежи и предизвика критики на събратята на духовника, както в Гърция, така и от чужбина. Според свещениците това е „театър“, който няма място в православното богослужение.

Не е необичайно, коментират медиите, клириците в Гърция да търсят най-разнообразни начини да впечатлят с богослужението си вярващите, но огън върху св. Трапеза надхвърля всичко видяно досега.

Архим. Филумен разпространи своя отговор за случилото се в поверения му храм: „Христос воскресе, мои братя! Св. Светлина символизира и напомня за чудодейния начин на Христовото възкресение. Тя е едно боговдъхновено чудо през вековете, идващо от Светлината на света, която е Христос. Науката няма средствата да обясни това голямо чудо. Мнозина виждат всяка година св. Огън и усещат Божието присъствие между тях. Именно тази божествена Светлина ще освети човечеството за едно по-добро бъдеще. За християните св. Огън символизира победата на Христос и на живота над смъртта. За няколко минути св. Огън не изгаря никого. Така, братя мои, и ние не биваме изгаряни, ако се опитаме да спазваме заповедите на Бога... Наистина видеото е от нашия храм, посветен на св. пророк Илия. От деца знаем как св. Огън в Йерусалим излиза по чудодеен начин от св. Гроб Господен. Православният патриарх изнася от там св. Огън, прочитайки молитва и запалва кандилата на св. Гроб, а след това го раздава и на събралите се хора. Това направихме и ние. Взехме от св. Огън, който идва от Йерусалим и го внесохме в нашия храм, ... и го поставихме на св. трапеза редом с Евангелието. Както виждате, св. Трапеза е празна. Покривалата на нея са покрити със стъкло, върку което много внимателно сложихме спирт и го запалихме със св. Огън от Йерусалим. След това преподадох Огъня и на християните. Всяка св. Трапеза символизира Гроба на Христос. Някои писаха, че сме го направили, за да създадем впечатление – ние обаче нямахме такава цел. Ние правим това от 2014 г., но досега не беше станало известно...“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyr3y 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.