Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

13 05 04 23100Тази година за първи път Благодатният огън, който слиза при Гроба Господен в Йерусалим, ще бъде доставен за Възкресение Христово в САЩ. Това става по инициатива на енориаши на Руската православна задгранична църква в Ню Йорк.

 С благословението на Руския патриарх Кирил с доставката на Благодатния огън в Руската православна църква от дълги години се занимава Фондът “Св. Андрей Пръвозвани” в рамките на неговия проект “Молете се за мир в Йерусалим”. Като част от инициативата по донасянето на огъня е и молитвата за мир на светите земи, която извършва руската делегация заедно Йерусалимския патриарх. Делегацията, състояща се от 100 човека, включва обществени и държавни дейци, свещенослужители, дейци на културата, журналисти и бизнесмени.

Фондът доставя Благодатния огън не само в пределите на Русия, но и за руски енории в Крим, Баку, Рига, Талин, Лондон, Мюнхен и десетки други места.

Тази година за първи път огънят ще бъде занесен за Пасхалното богослужение в Знаменския катедрален храм на Руската задгранична църква в Манхатан, Ню Йорк. Това ще стане с редовен полет от Москва до Ню Йорк, съобщават от прес-службата на Фонда.

И тази година Благодатният огън ще бъде доставен със специален полет в Москва за началото на Пасхалното патриаршеско богослужение в храма “Христос Спасител”.

На летище “Внуково” огъня получават и представители на стотици храмове в Москва и околностите. През цялата Светла седмица вярващи могат да си вземат от Благодатния огън направо от офиса на Фонда в Москва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyqdy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.