Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

unnamedНа връх Великден сънародниците ни в района на големите германски градове Кьолн и Бон бяха щастливи да участват в света литургия на роден език. Макар и вече организирани в православна община "Св. Теодосий Търновски", те си нямат постоянен свещеник и ги обслужва председателят на Българската православна църковна община "Свети цар Борис Покръстител" в Берлин иконом Юлиан Ангелов.

Така по изключение пасхалната литургия беше отслужена в предиобедните часове на неделя Пасха (Възкресение Христово, Великден), защото това беше единствената възможност да дойде и при тях българският свещеник.

Той през нощта е бил в храма си в Берлин, след това още по тъмно е тръгнал заедно с някои от църковните певци за град Брюл, където гръцката православна общност има любезността да приютява за богослужби българските сестри и братя. Още повече, че в неделя Пасха предиобед православните гърци не отслужват литургия, която са извършили в ранните часове на неделя Пасха, както по традиция правят всички православни. 

В пасхалната литургия са участвали голямо множество наши сънародници, като много от тях са взели и свето причастие. Те са много радостни, че на Възкресение Христово са имали възможност и богослужебно да почетат Празника на празниците, да се поздравят с "Христос вскресе". И са признателни на о. Юлиан, че не е пожалил сили и време, за да дойде и при тях да ги зарадва с отслужването на пасхалната света литургия. При това разстоянието между Берлин и Брюл никак не е малко - близо 600 км. Но пастирската работа е винаги свързано с жертви, защото основата й е Христовата любов - спасителната любов на Възкръсналия Христос.

3343

 44442


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyqqy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.