Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

article 28342 155563Премиерът на Украйна Владимир Гройсман се срещна в Истанбул с Цариградския вселенски патриарх Вартоломей. Украинският премиер беше придружаван от няколко министри - вицепремиера Владимир Кистион, министъра на земеделието Тарас Кутовий, министъра на образованието Лилия Хриневич и др. На срещата са присъствали и Памфилският архиепископ Даниил, обгрижващ Украинската православна църква в САЩ (под юрисдикцията на Вселенска патриаршия), митрополитът за Франция Емануил (Цариградска патриаршия), главният секретар на Патриаршията Смирненски митр. Вартоломей и др. 

Украинският министър-председател се обърнал към Цариградския патриарх с думите: "Ние отдаваме голямо значение на нашето сътрудничество. Украинците се стремят към единна църква и Вашата роля е много важна. Ние сме изпълнени с дълбоко уважение към Ваше Светейшество заради подкрепата ви за единството на украинското православие". Той благодарил на патриарха и за решението да се провежда богослужение за украинската православна общност в Истанбул в местния храм "Св. Николай" във Фенер.

Патриарх Вартоломей благодарил "на украинците за тяхната дълбока вяра и вярност на Църквата". "Ние се молим украинският народ да се обедини в една Църква. Църквата-майка Константинопол ще ви помогне да получите обединена църква" и "Ние сме оптимисти за бъдещето", добавил той. "Ние ви приветстваме не като чужденци, а като любими духовни чеда на тази Църква-майка. Духовните отношения, които обединяват Църквата-майка с украинците, никога не са изчезвали. Ние сме близо до вас, особено когато ви е трудно, молим се за вас и ви благославяме", подчертал патриархът.

Украинската делегация е на официално посещение в Турция, по време на което бяха подписани споразумения, облекчаващи движението на украински туристи в Турция. 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy8xx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.