Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

foto ieras synodouЧетирима свещеници от Критската архиепископия (полуавтономна църква под Цариградска патриаршия) обявиха, че прекъсват евхаристийното си общение със своите епископи и няма да ги споменават на богослужение, макар че това е изискване на църковните канони и белег на единството в Църквата. Те направиха това в началото на Великия пост подобно на солунския пенсиониран професор прот. Теодор Зисис в Солун.

Четиримата свещеници обвиняват своите епархийски епископи в ерес, тъй като са присъствали и са приели решенията на Събора на Православната църква в Крит, който, според тях, бил узаконил икуменизма. В общото си обръщение те заявяват, че ще се обединят отново със своите епископи, ако последните осъдят "монофизитизма, папизма, протестантизма, всеереста на икуменизма и отхвърлят Събора в Крит". Свещениците заявяват, че "няма да излязат в разкол, тъй като няма да се присъединят към някоя схизматична група, нито ще започнат да споменават друг епископ". Това е познатото т. нар. "ограждане", с което започват живота си всички схизми на православна основа през последния век; то предполага и прекъсване на евхаристийно общение с епископа и причастяващите се от едната Чаша клирици и миряни.

От своя страна митрополитите на Кидоня (Ханя) Дамаскин, на Ретимно Евгений и на Ламби и Сфакя Ириней заявиха, че представители на митрополиите ще разговарят през идната седмица с четиримата клирици и се надяват да ги убедят, че действията им, които вземат за повод Събора в Крит, не са църковни и не защитават Православието. В създадената комисия за разговор с отделилите се свещеници влизат един митрополит - на гр. Петра Герасим, един представител на монашеството - игуменът архим. Филотей Спанудакис (игумен на манастира Топлу в източен Крит), и един представител на свещенството - протойерей Захария Адамаки, председател на съюза на свещениците на Критската църква. В случай, че четиримата клирици не преосмислят поведението си, се казва в съобщението на синода на Критската църква, те ще бъдат предадени на църковен съд за низвержение от сан.

В началото на годината друг клирик на същата църква беше предаден на църковен съд от митрополита на Ханя Дамаскин, тъй като последният отказа всички предложения на епархийския си митрополит да се намери начин той да остане в каноничната църква, макар и не в същата епархия. Сред желанията на свещеника беше и да започне да служи в Крит от името на Българската църква, което митрополитът категорично отхвърли (виж тук). Явно е имал договорка с някой български архиерей по въпроса.

Пред църковен съд ще се изправят и двамата солунски свещеници Теодор Зисис и Николай Манулакис. Това беше съобщено веднага, след като отец Т. Зисис даде широка гласност чрез дълго писмо на позицията си да излезе в разкол, като престане да споменава местния епископ и преустанови евхаристийното си общение с него. В писмото от Солунска митрополия се казва, че двамата ще бъдат предложени за низвержение. В момента им е наложено наказание аргос - забрана за свещенодействие и временно отлъчване от причастие. Отец Т. Зисис призова Солунския митрополит за "повече търпимост" към решението му да спре да го споменава при богослужение. Според него "на други места епископите са по-търпими към свещениците, които се "ограждат" (т. е. отделят се от своя епископ) и дори ги хвалят за това" (?!). В позицията му не става ясно къде епископите насърчават свещениците да прекъсват общението си със своя епископ, но най-вероятно се позовава на примера на украинския епископ Лонгин (Жар), който престана да споменава Московския патриарх Кирил, но е в канонично общение с Киевския митрополит Онуфрий. Двойственото отношение към епископ Лонгин от страна на Московска патриаршия и на Украинската църква обаче не се дължи на църковно-пастирски, а на политически причини поради изострените отношения в Украйна (виж тук).

На снимката: Св. Синод на Критската църква 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy8xy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.