Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

xanetaiВселенската патриаршия обяви, че от 11 март т. г. в Анкара ще бъде отслужвана православна св. Литургия, засега един път месечно - решението е както проява на пастирска грижа, така и отговор на множество молби. Богослуженията в турската столица ще бъдат за "православните от различни народности, членовете на посолствата на православните страни, университетските преподаватели, както и други работещи в района". Света Евхаристия и другите служби ще бъдат отслужвани от архимандрит Висарион, който владее руски език и затова ще се премести да живее в столицата, се казва в официалното съобщение на Патриаршията. Богослуженията ще се отслужват в местния католически храм, предоставен за нуждите и на православната общност. 

В Турция правото за отслужване на християнски богослужения е изключително рестриктивно. В Анкара има останки от само един православен храм от византийския период - това е църквата "Св. Климент Римски", построена преди 1000 години, която е в руини. През 2013 г. властите отказаха на протестантска християнска общност в столицата да построят свой храм, тъй като от основаването на турската република в нея не е била строена нова християнска църква.

През последните години все по-често се поставя въпросът за духовното обгрижване на руските граждани в Турция и особено на руските туристи, които идват през лятото в турските курорти. За тази цел Руската църква желае да постигне временното изпращане на руски свещеници, които да се грижат за техните вярващи. В отговор Вселенска патриаршия се опитва да отговори на тази потребност чрез изпращането на свои клирици, които владеят руски и църковно-славянски. 

На снимката: единствените запазени руини от православен храм в турската столица.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy6h8 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.