Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

Πρωτοπρ. Θεόδωρος ΖήσηςГръцкият свещеник и бивш преподавател в Солунския богословски факултет отец Теодор Зисис официално излезе в разкол. Той избра да направи това в Неделя православна, когато обяви от амвона в храма, където служи, че престава да споменава своя митрополит - Солунския митрополит Антим. Преди него същото направи друг свещеник в същия град, отец Николай Манолис, съидейник на Зисис. 

В края на миналата година и до двамата беше изпратено последно предупреждение от страна на каноничния митрополит на Солун да престанат да призовават вярващите към разкол и откъсване от Църквата и им наложи временно запрещение за служение. С решението си отец Теодор Зисис преустанови евхаристийното си общение с каноничната Църква, което означава излизане в разкол. Двамата солунски свещеници са призовани на църковен съд и вероятно ще бъдат низвергнати.

Отделянето на отец Теодор Зисис от Църквата е логично и очаквано. Причината за изпадането в разкол на тези и други клирици е, че ожесточената критика срещу Събора на Православната църква в Крит през миналата година заимства изцяло аргументите, духа и начина на мислене на старостилни маргинални групи, които излязоха от Църквата през първата половина на 20 век заради промяната на календара. За тези десетилетия техните адепти се ожесточиха, изпаднаха в различни крайности и дори стигнаха до богохулства. Антицърковният дух на техните "апологии на православието срещу икуменизма" не беше разпознат от редица канонични клирици, включително и висши (йерарси) и те се оказаха в капана на зилотизма, извел от Църквата хиляди хора през последния век.

Отец Теодор Зисис, о. Николай Манолис, светогорският монах Сава от Великата лавра, украинският епископ Лонгин (Жар) и др. бяха основно използвани от Пирейския митрополит Серафим в дните преди и след Критския събор, за да критикуват неговото провеждане, респ. решения. Те обикаляха из цяла Гърция и другите страни, включително и България, за да разпространяват своите идеи. Днес един по един подведените от "антиеретичната" ожесточена реторика правят логичната стъпка и... напускат Църквата.

В гръцките зилотски сайтове тяхното решение се приветства, а на Пирейския митрополит Серафим се гледа като на предател, който е подвел тези клирици, пък самият той продължава да има общение с "еретиците от Крит". Макар и заслепени от духа на разкола, в тези критични гласове има и доза истина: най-голямата отговорност за случващото се с тези хора имат епископите, на които е вменено задължението да проявяват разсъдителност и да не вкарват вълка в кошарата на овцете.

Виж още: Румънската патриаршия: Агресивни клирици и богослови от други поместни църкви сеят разкол

Последно предупреждение получиха гръцки новоразколници

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy6uk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.