Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

74eДнес грузинските и руските медии продължават да обсъждат новината от вчера за предотвратен опит за убийство срещу Грузинския патриарх Илия II и ареста на едно от най-доверените му лица прот. Георгий Мамаладзе. Въпреки че грузинската прокуратура не обяви, че става дума за патриарха, тази версия получи официален характер в медиите. Днес прокурорът заяви: "Не сме казвали, че става дума за патриарха. Проверяваме обстоятелствата".

Общественото мнение в страната обаче е подготвяно от началото на месеца за подобен сценарий. Още на 8 февруари грузински политолог пише във фейсбук, че патриархът на Грузия е в сериозна опасност. Авторът не назовава своите източници, но съобщава, че ако операцията на патриарха се осъществяла в Тбилиси, както първоначално било планирано, то тя би станала смъртна присъда за Илия II. В крайна сметка, пише политологът, патриархът замина за Берлин, но и това не гарантирало неговата безопасност. Според него, според замисъла на заговорниците патриархът не трябвало да се връща от Берлин.

Междувременно днес Грузинската телевизия Рустави 2 огласи доклад, който арестуваният свещеник Георгий Мамаладзе е изпратил на патриарха и в който се говори за финансови злоупотреби в патриаршеската клиника, както и за схеми с имотите на патриаршията, с участието на църковни и светски лица. Докладите са писани в качеството му на ръководител на отдела за контрол над патриаршеското имущество, в тях се призовава за назначаване на одит.

Друга грузинска агенция, Пирвели, публикува писмото на член на Св. Синод на Грузинската църква, който от съображения за сигурност пожелал да остане анонимен. Според автора на писмото в момента, когато патриарх Илия II отсъства от страната, се осъществява чистка на най-тясното му обкръжение, а именно на хората на патриаршеския племенник - Батумския митрополит Димитрий.

Поради множеството политически убийства в Грузия патриарх Илия II има доверие на много малко хора, най-вече негови роднини. Началникът на неговата охрана, Оханашвили, е мъж на внучката на брата на патриарха. Той също беше сред заподозрените за покушението, но не беше арестуван, тъй като в момента се намира в Берлин заедно с патриарха. Там е и неговият племенник Батумският митрополит Димитрий. Негласно обвиненият в опит за убийство на патриарха свещеник се ползвал с абсолютното доверие на Батумския митрополит и на патриарха.

В писмото на грузинския владика се твърди, че зад прочистването на патриаршеското обкръжение с помощта на властите стои Бодбийският епископ Яков, който е подготвян от определени среди да заеме патриаршеския престол след смъртта на патриарха. Най-голям конкурент той имал в лицето на митрополита на Батуми, когото самият патриарх Илия II искал за свой наследник на катедрата. Според агенция Пирвели епископът се ползвал с подкрепата не само на правителствени кръгове, но и на Руската църква.

Според руските медии пък в Грузия е предотвратен опит за църковен преврат, целящ завземането на властта в църквата от антируски настроени духовници. Споменава се обстоятелството, че изгоненият от Грузия екс-президент М. Саакашвили съобщи за предотвратено покушение срещу патриарха няколко часа преди това да направи прокуратурата. Предполага се "опит за корекция на политическия курс в посока Запад".

Това не е първият случай, когато името на патриарх Илия II се свързва с опит за отравяне. Подобен случай имаше и по времето на Саакашвили, когато според медиите се е наложило патриархът да бъде лекуван. 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wywpx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.