Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

234097246Главният прокурор на Грузия Ираклий Шотадзе съобщи на извънреден брифинг днес, че е арестуван председателят на отдела за управление на имотите на патриаршията и директор на медицинския център "Св. Йоаким и Анна" към патриаршията отец Георги Мамаладзе по обвинение за подготовка на убийство на високопоставен служител от Патраршията. По данни на следствието представителят на Грузинската патриаршия се опитал да се сдобие с цианкалий, по време на обиска на дома му е открито и огнестрелно оръжие.

"Разследването започна, след като 2 февруари гражданин се свърза с нас и съобщи, че неговият познат свещеник Георги Мамаладзе го помолил за помощ да получи отровното вещество цианид. По време на срещата свещеникът заявил, че отровата е нужна за покушение срещу живота на високопоставено духовно лице", каза Шотадзе.

Прокурорът е потвърдил, че Мамаладзе е бил арестуван на летището в Тбилиси на 10 февруари, когато искал да излети за Германия, където сега се намира Грузинският патриарх Илия II за лечение. В личните му вещи на летището бил открит цианкалият. На 12 февруари Георги Мамаладзе е задържан под стража, а предвижданото наказание е от 7 до 15 години.

Самият отец Георги Мамаладзе отхвърля обвиненията.

В отговор на въпрос на журналист дали става дума за убийството на патриарх Илия II прокурорът заяви, че "ние заявяваме, че се е подготвяло убийство. Изхождайки от спецификата на делото, няма да разгласяваме детайли". Според него следствието има версия срещу кого е бил опитът за покушение, но на този етап няма да уточнява имена. 

Грузинският политически и обществен живот често пъти е разтърсван от поръчкови убийства, включително и на висши политици, които почти винаги имитират нещастни случаи, а истинските поръчители остават винаги в сянка. Задкулисието често организира и дава публичност на заговори за убийството на видна политическа личност, които впоследствие се оказват дезинформация. За първи път обаче в центъра на подобен криминален скандал се оказва висше църковно лице, а масовото внушение на медиите е, че се е подготвял опит за убийство на самия Грузински патриарх. Други подозират разчистване на сметки във висшите църковно-политически кръгове, тъй като арестът на близкия довереник на патриарх Илия II се извършва именно в дните на неговото отсъствие от страната. 88-годишният патриарх бе подложен на операция в Берлин, след усложнения от прекаран грип.

Отец Георги Мамалидзе дълго време служи в Батуми, преподавател е бил в Батумската духовна семинария. Там се ползва с голям авторитет на духовник и изповедник сред студентите. Познаващи го си спомнят и за неговата непримирима критична позиция срещу руската намеса във външната и вътрешната политика на страната. Качествата на духовника го отличават и той е изпратен от местния Батумски митрополит Димитрий, племенник на Грузинския патриарх Илия II, в Тбилиси, където става доверено лице на патриарха. През 2008 г. е изпратен от патриарх Илия II в Донецка област, за да обгрижва православната грузинска община в Донецк, където остава няколко години преди да се завърне отново в Тбилиси. 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy9y9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.