Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

14shorenaАдвокатите на обвинения в опит за убийство на Грузинския патриарх свещеник Георги Мамаладзе настояват прокуратурата да им даде право да коментират публично своята версия за разразилия се скандал. Сега само прокуратурата и правителството имат право да коментират за медиите случая. Защитата на свещеника настоява да се прочете публично обвинителният акт, въз основа на който е арестуван свещеникът, за да се види, че в него не се съдържа обвинение в опит за убийство на "високопоставено духовно лице в Патриаршията", а на "високопоставено лице в Патриаршията". Според защитата и редица грузински медии обществеността съзнателно се въвежда в заблуда от прокуратурата и правителството, че има опит за убийство на патриарха, което те определиха като "опасна игра с непредвидими последици". Докато сведението на анонимен гражданин до прокуратурата за подготвяно убийство на високопоставено лице се отнасяло до секретаря-референт на патриарха Шорена Тетруашвили". Заинтересовани среди настоявали обаче да се говори за опит за убийство на патриарха, което предизвиква огромен отзвук в Грузия и по целия свят.

Шорена Тетруашвили е завеждала Отдела за управление на патриаршеското имущество, от който пост е била отстранена и на нейно място бил поставен отец Георги Мамаладзе. Той съставил доклад до патриарха за състоянието на имуществото на патриаршията, с което се злоупотребявало от църковни и светски лица, а щетите за патриаршията били в огромни размери и затова настоявал за назначаване на одит.

Днес Чкондидският митрополит Петър (Цаава) открито заяви в предаването "Арчевани", че в дъното на всичко стои Шорена Тетруашвили, наричана "сивия  кардинал на Грузинската църква": "Секретарят-референт на патриарха Шорена Тетруашвили има влияние върху него и нито един въпрос в Църквата не се решава без нейното съгласие. Тя нарича висшите духовници от близкото си обкръжение "златни рибки", защото те изпълняват всички нейни поръчения по финансовите въпроси. ... Тази жена влезе в живота на Църквата през 80-те години. Преди това срещу нея имаше обвинения за убийство. По времето на Едуард Шевернадзе нейните позиции в Църквата се засилиха много. ... Поради някакъв личен конфликт и владиката Яков допусна да бъде въвлечен в нейните интриги и така стана неин съучастник, въпреки че аз вярвам в неговата любов към родината и Църквата", заяви в телевизинното предаване митрополитът. Той заяви също, че Шорена Тетруашвили е най-големият притежател на недвижимо имущество в Грузия, въпреки че е жена, която няма собствен бизнес, нито е съпруга на бизнесмен. "Когато се възстанови справедливостта в Грузинската патриаршия, нещата ще станат ясни", твърди владиката.

"Ако цялата Църква я управлява една жена-секретар, то какво излиза? Тогава няма нито патриарх, нито 47 епископа", твърди свещеник Теодор Гигнадзе. "Ако е вярно това, което твърдят някои митрополити, че една жена управлява всички дела в Църквата и й вреди, то за това са виновни всички тези епископи", твърди свещеникът.

Грузински медии от години определят Шорена Тетруашвили като сивия кардинал в Грузинската църква, твърдят, че е вербувана от КГБ още през съветския период и поддържа тесни връзки с руски и грузински олигарси, политици и хора от подземния свят в Грузия.

Председателят на Републиканската партия Хатуна Самнидзе заяви, че "това е предизвикано от борба за трона на патриарха между две групи. От едната страна е митрополитът на Батуми Димитрий Шиолашвили. Представители на неговото обкръжение са зетът на Димитрий, който е ръководител на охраната на патриарха, Йосиф Оханашвили и арестуваният свещ. Георги Мамаладзе. От другата страна е архиепископ Яков, чиято риторика често излиза извън рамките на позволеното. За никого не е тайна, че Яков е близък на премиера Георги Квирикашвили и затова премиерът зае неговата страна, като наруши презумпцията за невиновност".

Скандалът стана централна тема в грузинската преса и повдигна въпроса за отношенията между грузинската Църква и държава и преди всичко за икономическите аспекти на сключения през 2002 г. конкордат между държавата и Църквата. По силата на този договор държавата е изплатила до днес на Грузинската патриаршия повече от 200 милиона лари (76 милиона долара) като компенсация за причинените щети през комунизма. За тази година държавата ще даде на патриаршията около 10 милиона долара. Депутати предлагат да се сложи край на безотчетното прехвърляне на държавни компенсации към Църквата, защото това е една от причините за днешната криза.

Междувременно арестуваният свещеник Георгий Мамаладзе беше преместен в т. нар. моряшки затвор. Новината беше съпроводена от сухо съобщение, че "здравословното му състояние е задоволително, вчера той е вдигнал висока температура". Отец Георги няма право да коментира публично обвиненията срещу него, той е помолил адвоката си само да гарантира безопасността на семейството му. Поискал е и да му се даде възможност да разговаря с духовници. В негова защита вече се изказаха редица духовници и публични личности, които свидетелстват за голямата му любов и преданост към Грузинския патриарх. Според Михаил Хубутий обвиненият свещеник е бил директор на Медицинската клиника към патриаршията и е можел без проблеми да си достави отрова, без да му се налага да търси от външни лица. "При това той е лекар, умен човек, който прекрасно разбира, че не може да пресече две граници с такава отрова. А ако това вещество се използва, изследванията веднага ще покажат, че патриархът е отровен. Затова той не може да направи такъв план. Изводът се налага сам: ампулите са му били подставени. Аз вече зная, че в тази история са замесени високопоставени чиновници в Грузия и хора, приближени до патриаршията, които разграбват нейното имущество. Пострада човек, който искаше да ги извади на светло. Мамаладзе написа писмо до патриарха за това, как се разграбва имуществото на патриаршията. Затова сега му направиха тази инсценировка. Пуска се едностранчива информация от страна на прокуратурата, а на адвокатите е забранено да говорят по делото". В доклада се съдържа информация, че компании, регистрирани на името на патриаршията, се занимават с търговска дейност, включително производство на алкохол и търговия с нефт.

Грузинският патриарх Илия, който беше опериран в понеделник в Берлин, все още не е уведомен за разразилия се в родината му и в ръководената от него Църква скандал. Близките му чакат той да укрепне и да излезе от реанимация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyw34 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.