Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5Св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Петър Динев, Добри Христов, Апостол Николаев-Струмски, Дмитрий Бортнянски – това са само част от авторите в богатия репертоар на камерния ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, с който родните певци представиха православната църковна музика на международния фестивал за мъжки хорове, провел се в района, известен като Вале де Жу край красивото езеро Жу в Швейцария от 17 до 19 юни. Със значително обновен състав и под ръководството на младия диригент Кристиан Попов нашите изпълнители отвориха сърцата и душите на западноевропейската публика за древните източноцърковни мелодии върху византийски напеви, както и за внимателно подбраните композиции на български и руски композитори, разкриващи дълбокия духовен опит, от който е родено православното песнопение.

С молитветното поднасяне на литургичната музика, с автентичната интерпретация, силата, но и топлотата, както и с богатата темброва оцветеност на гласовете, характерна за българската хорова традиция, нашият мъжки ансамбъл остави незабравим спомен както у публиката, така и у останалите участници във фестивала, сред които имаше и световноизвестни звезди на вокалното изкуство като британския секстет “The King’s Singers”. Силно впечатлени от представянето на българските хористи бяха и останалите участници във фестивала – домакините от “Chorale de Brassus„ , „The Chapel choir of Jesus College” от Кембридж, Англия, „L’ensemble vocale de Bruxelles” от Белгия и италианците от “VOCEVERSA”.

В рамките на един ден „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“ изнесе два концерта с едночасова програма, а на втория ден ансамбълът участва в общия заключителен концерт, включващ самостоятелни изпълнения на всеки състав и съвместно изпълнение на хорове от популярни оперни шедьоври, изпълнени заедно с местния оркестър „Симфониета Лозана” с диригент българката Станислава Нанкова – музикален директор на фестивала. Независимо от това, че родните хористи представят изключително и само православна църковна музика в строг и издържан стил, реакцията на швейцарската публика беше недвусмислена – неприкрита емоция и възхищение от докосването до богатата съкровищница на нашето духовно наследство, облечено в мелодии и красива хармония.

4„Станислава, поздравления, че доведе тези прекрасни български певци!” – нееднократно музикалният директор на фестивала – маестра Нанкова – изказваше впечатленията на публиката, която я поздравяваше за поканата си към ансамбъла. И неслучайно - още по време на изпълненията за хористите от ансамбъла беше чудно да виждат печалната радост в насълзените лица на възрастни мъже и жени, слушащи покайното соло от „Велико славословие“ на Апостол Николаев-Струмски, „Господи помилуй“ – Еленски напев или „Отче наш“ от Николай Кедров (баща) – гледка, която е сигурно доказателство, че православната музиката говори на универсалния език на душата и когато е поднесена с разбиране и автентичен стил, неразбираемият за западноевропейския слушател текст открива силата си по чуден и никому непонятен начин. Тази тайна остана неразкрита и за изпълнители, и за слушатели, защото знаем, че при поднасянето на православна музика не се търси сантиментален елемент, а демонстрирането на вокални способности остава на последен план, което родните певци знаят добре и изглежда съумяха да го покажат и то бе разбрано от всички.

Фестивалът протече в разгара на другото голямо събитие за областта и съседна Франция – европейското първенство по футбол. Националният отбор на България го няма там, но националната гордост на страната ни – камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния” - бе на едно не по-малко значимо за хоровото изкуство събитие – фестивала, който бе като едно мини-европейско първенство с много музика, усмивки, сълзи, гостоприемство и любов към православните песнопения. „Тебе поем” от Чесноков, Бортнянски, Д. Христов, както и други творби, прозвучаваха и вечер на импровизираните открити сцени, когато всеки състав поздравяваше с изпълненията си останалите гости.

И резултатът винаги бе равен…

Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния":3

Заедно с музикалния директор на фестивала - Станислава Нанкова:

8-1

Маестро Попов с контратенора David Hurley (Дейвид Хърли), който приключи последния си сезон с The King's Singers:

7


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8xxh 

Разпространяване на статията: