Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (19 Votes)

synodos 160413 142442Вчера следобед архиереите-участници в Събора в Крит са започнали дискусиите и за православния пост. Епископи от различни страни са споделили своя опит от съблюдаването на постната дисциплина сред местните християни. Обединили са се около мнението, че епископите, които служат в най-бедните региони на света като Африка, където населението страда от постоянен недостиг на храна, трябва да се проявява пастирска отговорност и да уреждат въпросите за поста според наличните възможности.

По темата са говорили Александрийският патриарх Теодор ΙΙ, Полският архиепископ Сава, Албанският архиепископ Анастасий и епископът на Бурунди и Руанда Инокентий, които са разказали за мисионерската дейност на своите църкви и специфичните проблеми с постната дисциплина в техните диоцези. Подробен богословски преглед на въпроса е направил Румънският патриарх Даниил. Митрополитът на Кику Никифор (Кипърска църква) е предложил Съборът да формулира ясно кои пости са задължителни и кои доброволни, както и да се формулира решение за поста преди св. Причастие. Неговите предложения са били приети от Вселенския патриарх Вартоломей, но останалите архиереи-членове на Събора са решили те да не се подлагат да обсъждане и гласуване и текстът да остане непроменен.

Представителят на Св. Гора, игуменът на манастира Ставроникита архим. Тихон, е поискал да изложи светогорската позиция по темата, но тъй като е със статут на съветник на Вселенската патриаршия, регламентът не му позволил да участва в дискусията. Вместо него светогорската позиция е изложил Лимасолският митрополит Атанасий. Вселенският патриарх Вартоломей е настоял все пак архим. Тихон да може да се включи в обсъжданията и затова веднага след формалното приключване на следобедното заседание е дал думата и на светогорския представител. Дискусиите по темата за поста продължават и днес.

По информация на Ромфеа

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8x36 

Разпространяване на статията: