Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

sabor515Сръбската патриаршия реши да постави за обсъждане на Всеправославния събор своите проблеми с Румънската патриаршия, която от години претендира да обгрижва румъноезичното население в сръбските области Крайна и Банат. В тези райони служат румънски клирици в повече от 80 румънски енории и 17 манастира, а през 1997 г. бе ръкоположен и румънски епископ за градовете Неготин и Бор с официален титул епископ на Епископия Дакия Феликс.

На завършилото на 25 май т.г. заседание на Архиерейския събор на СПЦ сръбските йерарси заявяват, че след многобройни и безрезултатни разговори с Румънската патриаршия накрая са решили да поставят въпроса на Всеправославния събор и ако проблемът не бъде разрешен, ще прекъснат евхаристийно общение с Румънската патриаршия.

По принцип Правилникът на Събора не предвижда възможност за включване на нови теми в дневния ред, но не само Сръбската патриаршия, а и други църкви възнамеряват да поставят за обсъждане наболели проблеми в междуправославните отношения. Без съмнение това ще бъдат Антиохийската и Йерусалимската патриаршия, които спорят за юрисдикцията в Катар. По все още неофициална информация гръцките йерарси също са решили на извънредното събрание на Йерархията да предложат промени в проектодокумента за предоставянето на автономия, по който се считаше, че съществува пълно съгласие между Църквите. Решението на митрополитите е свързано със статута на северните гръцки митрополии в т.нар. "Нови земи", които са под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wwkpx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]