Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

article 2Днес Руският патриарх Кирил пристигна в Света Гора, където осъществява поклонническо пътуване, според официалната информация. Той бе посрещнат в столицата Карея от светогорската управа и взе участие в тържествен молебен в главния храм, наричан "Протат" (Протатон) по титлата на първия - прот(ос) - от атонското ръководство.

"През всички изминали столетия Св. Гора е подкрепяла руското монашество. За всички народи в историческа Русия тази духовна връзка има първостепенно значение. Моля всички светогорци да се молят за нашата Църква", каза Московският патриарх в обръщението си към духовниците.

Той добави, че в поклонническото пътуване заедно с него участват игумени и предстоятели на най-важните манастири на Руската църква, "за да благодарим на Бога за Неговия дивен промисъл за руското монашество, да почетем паметта на светогорците, които в продължение на десет века запазиха многонационалния характер на Света Гора".

"Днешният свят, раздиран от противоречия и конфликти, има остра нужда от примера на съгласие и умиротворение, което се постига чрез отричане от себелюбието и оправдаването на греха. Светогорската монашеска традиция дава този пример", подчерта патриархът.

Той обърна внимание на факта, че вече са отминали времената, "когато по политически и други причини достъпът на представители на различните православни народи на Света Гора беше затрудняван. И днес, както и в миналите векове, много чеда на Руската църква се насочват насам, а някои остават тук завинаги".

След това Руският патриарх Кирил и придружаващите го духовници отидоха в руския манастир "Св. Пантелеймон", където ще отбележат 1000 години руско присъствие на Св. Гора. Патриарх Вартоломей, който е епископът на Св. Гора, няма да съслужи с Руския патриарх Кирил в рамките на честванията, с което подчертава частния характер на посещението на Руския патриарх.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wwpq3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]